Dünyanın en pahalı benzin ve motorinini kullanan Türkiye"de, akaryakıtta havada, karada ve denizde akla hayale gelmeyecek yöntemlerle milyonlarca liralık vurgun yapılıyor.

Halk otobüslerinin, denizcilik sektöründeki sıfır ÖTV"li akaryakıttan yararlanmak için tekne aldıklarının ortaya çıkmasının ardından benzer bir vurgunun da havacılık sektöründe yaşandığı ortaya çıktı.

JET YAKITI UÇAĞI DEĞİL OTOMOBİLİ UÇURDU

Türkiye, benzinin litre fiyatı 4.2 TL düzeyinde bulunuyor. Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları arttıkça zam yağmuruna maruz kalan benzin ve motorinde yüksek oranlı vergiler adeta kaçakçılığı özendiriyor. 1 litre benzinden halen devlet 2.5 TL vergi (ÖTV+KDV) alıyor. Ancak denizcilik sektöründe motorin, havacılık sektöründe jet yakıtı sıfır ÖTV"li olarak veriliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tarafından ihbar üzerine yapılan bir denetimde ekipleri şoke eden bir uygulama ortaya çıkarıldı. Yöntem şu şekilde uygulandı:

* Bir akaryakıt dağıtım şirketi, havacılık şirketiyle anlaştı. Şirkete, sıfır ÖTV"li jet yakıtı vermiş gibi fatura düzenlendi.

* Akaryakıt dağıtım şirketi, ikmali yapmadı. Fatura ile envanterlerden çıkmış görünen onlarca ton ürün, dağıtım şirketi aracılığıyla iç piyasada anlaşmalı olduğu bayilere transfer edildi.

* Anlaşmalı bayi ya da bayiler, değişik kimyasallar kattıktan sonra ürünü, özellikle kamyon ve otobüs gibi araçlarda yakıt olarak kullanılacak hale getirdi.

* Ürün, piyasanın altında fiyatla pazarlandı. ÖTV farkı, kazanç hanesine yazıldı.

habertürk