MTA tarafından dün ihaleye çıkarılan 5 sahadan 3’nü yerel yönetimler alırken, sahaların ikisinin ihalesini kazanan Özel İdarenin seracılık yapacak çiftçilere ön ayak olmak için jeotermal ihalelerine girdiği bildirildi.
Aydın’da yıllardır konuşulan fakat bir türlü icraata dökülemeyen jeotermal hayalleri gerçeğe dönüşüyor. Aydın’ın ekonomik ve tarımsal geleceği olarak görülen jeotermale bağlı seracılığın gelişimi için Aydın İl Özel İdaresi MTA Genel Müdürlüğü’nün Aydın’da ihaleye çıkardığı 5 ayrı sahanın ihalesine girdi. İhalelerden ikisini kazanan Özel İdare, çiftçilere seracılıkta ön ayak olabilmek için üç ayrı yol izleyecek. 
‘AYDIN’IN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’
Aydın’ın yıllardır hayali olan jeotermal ısıtmayla seracılık faaliyetini il genelinde yaygınlaştırmak için uzun süredir çalışma yaptıklarını dile getiren Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, “7-8 Eylülde MTA Genel Müdürlüğünce ilimizde bulunan 5 ayrı saha için yapılan ihalelere katıldık. Seracılıkta kullanımı uygun olan sıcaklık seviyesi düşük iki ayrı sahanın ihalesini kazandık. İhale sürecindeki itiraz süresinin ardından Aydın’ın yıllardır hayalini kurduğu jeotermal kaynaklı seracılığı yaygınlaştırmak için adımlarımızı atacağız” dedi.
İKİ SAHA 5 MİLYON 600 BİN DOLAR
Özel İdare olarak girdikleri ihalede ilk olarak Germencik’in Ortaklar Beldesine bağlı Gümüşköy sınırları içerisinde bulunan Gümüş sahasının ihalesini 520 Bin Dolar bedelle kazandıklarını açıklayan Güleç, “Ruhsatlı Gümüş jeotermal sahasında elde edilen kaynbak 50 santigrat derece ısıya sahip. Diğer yandan bizim için daha önemli saha ise Aydın merkez Çiftlik Jeotermal sahası. 57.5 santigrat derece sıcaklığa sahip sahadaki kaynağın debisi saniyede 30 litre buranın ihalesini 5 Milyon 600 Bin Dolar karşılığında kazandık. İki kuyuya 5 Milyon 100 Bin Dolar para ödeyeceğiz” şeklinde konuştu.
“KAR AMACI GÜTMÜYORUZ”
İhalesi alanına iki ayrı sahanın işletmesi için önlerinde çeşitli seçeneklerin bulunduğunu dikkat çeken Hayri Güleç, “5 Milyon TL’nün üsütnde bir para yatırdığımız jeotermal sahalardan kar amacı gütmüyoruz. Bizim tek hedefimiz Aydın’da jeotermal kaynaklarla ısıtılan seracılığın gelişmesi. Şuanda ilimizde var olan iki ayrı serada kömür yardımıyla ısıtılıyor. Kurulum şamasında olan 400 Dönüme yakın jeotermal enerji serası bulunuyor. Aldığımız sahalarında devreye girmesiyle önümüzdeki yıllarda ilimizdeki sera alanı bin dönümün çok üstüne çıkacağına inanıyoruz. Bu sahaları yap işlet devret modeliyle de, kurulacak bir şirket üzerinden de yada işletecek olanlarla ortaklaşada işletebiliriz. Bunu önümüzdeki süreçte belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
SULTANHİSAR BELEDİYESİ DE ALDI
MTA’nın ihaleye ihaleye çıkardığı 5 sahadan biri olan Germencik sahasını Burç Finans 110 Milyon Dolar’a alırken, Germencik sahasından 235 santigrat derece sıcaklığında su çıktığı bildirildi. 48santigrat derece sıcaklığa sahip Kuyucak Horsunlu Ortakçı Sahasını ise Denizlili bir firma alırken, burasının saniyede 15 litre debiye sahip olduğu ve 5 Milyon 270 Bin Dolara ihale edildiği öğrenildi. Jeotermal ihalesine Sultanhisar’ı ısıtmak ve seracılık yapacak çiftçilere yardımcı olmak amacıyla girdiği öğrenilen Sultanhisar Belediyesi 48 santigrat derece sıcaklığa ve saniyede 8 litre debiye sahip Malgaç Mustafa Sahasını 550 Bin Dolar ihale bedeliyle satın aldı.
5 KUYU 121 MİLYON 420 BİN DOLARA İHALE EDİLDİ
Aydın’da son yıllarda artan jeotermal yatırımları MTA’nın ihalesini yaptığı ruhsatlı 5 saha ile daha da artacak. İhalesi yapılan sahalardan sadece biri elektrik üretimi için elverişli olduğu öğrenilirken, diğer 4 sahanın daha çok ev ısıtması ve seracılıkta ve termal turizmde kullanılabileceği kaydedildi. İhalesi yapılan ve hepsinin alıcısı çıkan 5 saha için MTA’ya toplam 214 Milyon 913 Bin 400 TL para ödenecek.