CNN Türk'ün canlı yayınına katılan Hüseyin Çelik, bu soruyu kendisinin de deprem uzmanlarına sorduğunu hatırlatarak, "Ben bunun uzmanı değilim. Ancak binayla ilgili ön hasar tespiti yapılmış olması deprem dayanıklılık testi değildir. Van 1 milyon 50 bin nüfuslu. Bütün binalarla ilgili depreme dayanıklılık testinin yapılması aylar alan prosedür gerektirir. Yapılacak testler de binanın taşıyıcı kolonlarında ciddi manada hasar var mı diye bakılır" dedi.


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, dünkü depremde çöken Bayram Oteli'nin hasarlı olduğunun bilindiği ve bu olayın 'cinayet olduğu' iddiaları da Hüseyin Çelik'e soruldu.

Baydemir'in, Van Belediye Başkanı'nın yazılı başvurusuna rağmen Bayram Oteli'nin valilik tarafından dikkate alınmadığına ilişkin sözleriyle ilgili Çelik, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Hüseyin Çelik, Van Belediye Başkanı'nın çalışmalara dahil edilmediği iddialarına da "Bu konuyu valiye sorduk, o da BDP'lilerin söylediğinin tersini söylüyor" diye konuştu.

Çöken Bayram Oteli'nin sahibinin oğlunun, "Biz ilk depremden sonra mimarlara sordum, sağlam dediler. Ben de binanın içindeydim, sağlam biliyordum" sözleri üzerine de Çelik, "Bayram Oteli, çocukluk yıllarımdan bilirim. Bina eski bir bina. Orada da bir çok insanın hayatını kaybetmesinden üzüntü duydum. 23 bina mühürlenmiş, onlar çöktü can kaybı yok. Öyle yoldan geçen mimar sağlam dedi olmaz" diye konuştu.

Çelik, AFAD'a başvurup binasın sağlam olup olmadığını tespit ettirmek isteyenlerin talebinin yerine getirildiğini söyledi.Dünkü depremin 23 Ekim'deki depremden ayrı bir deprem olduğunu, canlı yayında bulunduğu anda bile deprem olduğunu kaydeden Hüseyin Çelik, son sarsıntının 5.6 büyüklüğünde olmasına rağmen depremin hasara neden olduğunu, korku ve paniğe yol açtığını söyledi.

Çelik, Van'a 70 bin çadır getirildiğini belirterek, "Türkiye'nin çadır stoku bu. Çadırkentler kuruluyor. Binasında çizik dahi olmayanlar da çadır istiyor. Evi oturulamaz haldekine çadır verilecek, herkese verilemez" dedi.

Hüseyin Çelik, günün ideolojik rant elde etme günü olmadığını, el birliği ile ortadaki yangını söndürüp, kimin çıkardığının ise sonra tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi. cnnturk