40 civarındaki Türk ihracatçı firma, Japon ve Çinli işadamlarına zeytin ve zeytinyağı satmak için ürünlerini, meslektaşlarının beğenisine sundu. İkili görüşmeler sonrasında Japon işadamları heyeti Türkiye"nin en büyük sofralık zeytin üretim merkezlerinden olan Akhisar"a, Çin heyeti ise Tire"ye tesis gezisine götürüldü.
Akhisar"da ilk olarak Ece Zeytinyağı ve Ece Zeytin Fabrikasını ziyaret eden heyet bu tesislerde zeytinin fabrikaya gelişinden itibaren sofralık zeytin ve zeytinyağı olmasındaki tüm aşamaları yerinde görme şansına sahip oldu. Ece Zeytinleri Fabrika Müdürü Ayla Yavaş, Japon işadamlarına tesisleri gezdirirken, üretim aşamaları hakkında bilgi verdi.
Ece Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikaları"ndan sonra Keskinoğlu Şirketler Grubu"na ait Ravika Köyü"nü gezen Japonlar, Ravika Köyü"ne hayran kaldı. Keskinoğlu Şirketler Grubu"nun Kurucusu Merhum İsmail Keskinoğlu"nun, Yunanistan"dan Türkiye"ye göç etmeden önce doğup büyüdüğü Ravika Köyü"nün, İsmail Keskinoğlu"nun anısını yaşatmak amacıyla ailesi tarafından 6 yıl önce 150 dönüm arazi üzerine bire bir aynısının edildiğini anlatan Keskinoğlu Marmara ve Doğu Avrupa Satış ve Pazarlama Müdürü C. Burçin Özdaryal, Japon konuklara köyde bulunan Drama Yağhanesinde erken hasat zeytinyağlarından tadım yaptırdı.
Drama Yağhanesi"nden sonra, Ravika Köyü"nde bulunan, “Güzel İsmayıl Berberi”, “Meydan Bakkaliyesi”, “Ravika Köyü Muhtarlığı”, “Sadberk Hanım İlkokulu”, “Hatice Hatun Camii”, “Ravika Köyü Müzesi”, ve “Debreli Hasan Kıraathanesi” gezildi.
Japon işadamları ile Akhisar gezisi sırasında bir araya gelen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci, Akhisar"da 12 milyon meyve veren zeytin ağacı bulunduğunu, Türkiye"de ilçeler içerisinde en fazla zeytin ağacına sahip olan ilçe olduklarını söyledi. Demirci, “Akhisar"da üretilen zeytin ve zeytinyağının Japon sofralarını süslemesi en büyük hedeflerimizden bir tanesi, Japon dostlarımızın bu hedefimize katkı sağlamalarını bekliyoruz” diye konuştu.
ÇİN HEYETİ TİRE"DEKİ İŞLETMELERİ GEZDİ
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi"nin, “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti Organizasyonu” kapsamında Türkiye"ye gelen Çinli ithalatçılar ilk olarak, ITOB-Tekeli' deki UGS Urla Gıda Sanayi'nin zeytin işleme tesisini gezdi. Tesisi iş adamlarına gezdiren firma ortaklarından Erol Bozkurt tesislerinde üretilen çeşitli kalite ve özellikteki zeytin ürünlerini misafirlerine ikram etti. Özellikle Amerika ve Avusturalya pazarlarında talep gören zeytin reçeli büyük ilgi gördü.
Daha sonra Tire"deki Olivos firmasının kontinü sıkım fabrikasında sezonun bölgedeki ilk hasadından elde edilen zeytinyağlarını tadılırken bir yandan da üretim süreci incelenerek, zeytinin yağa dönüşmesi görüldü. Bu arada günlük hasatlarını fabrikaya getiren bölgedeki üreticilerle karşılaşan heyet üreticilere büyük ilgi gösterdi.
Son olarak, Tire'de Zeytin İskelesinin alım, depolama ve paketleme tesisi gezildi. Sadece natürel zeytinyağı işleyen tesisi heyete gezdiren Ürün Müdürü Tuğba Nur Çelikel bilgisiyar otomasyonu sayesinde çok daha randımanlı ve kontrollü üretim yaptıklarını anlattı. Ziyaretlerin sonunda heyet Zeytin İskelesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuloğlu'nun şereflerine verdiği zeytinyağlı yemeklerden oluşan özel menülü akşam yemeğinde bir araya geldi. Çinli işadamları, Tire'nin ünlü Kaplan Dağı"ndaki muhteşem manzaralı lokantasında özenle hazırlanmış zeytinyağlı yemekleri büyük bir iştahla yedi. Yemekte heyet adına konuşan Baigeng Wu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi"nin daveti ile Türkiye"de bulunmaktan ötürü memnuniyetlerini dile getirdi.
ZZTK Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Metin Ölken, Türkiye"nin zeytin ve zeytinyağı üreticisi bir ülke olduğunu, Çinli işadamlarından bundan böyle zeytin ve zeytinyağı alımlarında Türkiye"ye öncelik tanımalarını talep etti.