Japonya'da radyasyon sızıntısı tehlikesi saçan Fukuşima'daki santralleri işleten Tokyo Elektrik İdaresi (Tepco) şirketinin Başkanı Masataka Shimizu, yüksek kan basıncı şikayetiyle hastanede tedavi altına alındı.

66 yaşında olan Shimizu, ülkede yaşanan 9.0 büyüklükteki tarihinin en şiddetli depreminden iki gün sonra 13 Mart'ta kameraların karşısına geçmiş, o tarihten itibaren de görüntülenememişti.

Hastaneye kaldırılan Shimizu'nun yerinde hali hazırda devam eden nükleer sızıntı tehlikesine karşı yürütülen operasyona, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tsunehisa Katsumata liderlik edecek.

Nükleer sızıntı sonrası Tepco üzerindeki baskılar giderek artarken, şirketin kamulaştırılmasına yönelik spekülasyonlar yapılıyordu.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, dün şirketin santralin soğutma sistemlerine zarar veren tsunami için hazırlıklı olmadığı açıklamasını yapmıştı. Tokyo valisi de şirketin deprem sonrası yaşanan krizde attığı adımların yavaş olduğu eleştirisini getirmişti.

Tokyo Merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Atlantis Investment'ın Başkanı Edwin Merner ise yaptığı değerlendirmede, "Şirket, Japonya'da yanlışın ve gerekli kontroller yapılmadığında ortaya çıkacak durumun sembolü haline geldi" dedi.

Bloomberg