Üzerinde çalışılan değişikliğe göre, iç güvenlik ya tamamen polise devredilecek ya da jandarmanın statüsünde değişiklik yapılarak İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak.

Türkiye'nin genel asayişindeki "çift başlılık" gideriliyor. İç güvenlik tamamen 200 bin kişilik Emniyet Teşkilatı sorumlu olacak. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir yönetmelik değişikliği ile Türkiye genelindeki bütün ilçe merkezlerinde sorumluluk jandarmadan polise devredildi.

AB'YE UYUM GEREĞİ

Bu düzenleme ile iç güvenliğin sivilleşmesi konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) önemli bir isteği yerine getirildi. Buna rağmen şu anda Türkiye'nin yüzde 90'lara varan kısmında iç güvenlik jandarma tarafından yürütülüyor. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, yeni bir çalışma başlattı. Bakanlık, ülke güvenliğinin tamamen Emniyet teşkilatına devredilmesi için mevzuat değişikliği hazırlıyor.

JANDARMA'DA ASKER OLMAYACAK

Henüz üzerinde çalışılan değişikliğe göre, iç güvenlik ya tamamen polise devredilecek ya da jandarmanın statüsünde değişiklik yapılarak İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Mevzuat değişikliği yasalaşırsa yaklaşık 300 bin personele sahip olan jandarma teşkilatı, askeri görevlerinden tümüyle arındırılacak, Emniyet teşkilatı gibi iç güvenlik birimi haline dönüşecek.

KOMUTAN DEĞİL POLİS ŞEFİ

Jandarma Teşkilatı en geç 5 yıl içinde İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Kurumda asker yerine profesyonel siviller görev alacak ve başına Kara Kuvvetleri'nden bir orgeneral değil mülki idare'den bir vali ya da Emniyet Teşkilatı'ndan birinci sınıf bir polis şefi atanacak. Hükümet, Ulusal Program'da yer alan hedeflerin kısa ve orta vadede yerine getirileceği konusunda daha önce AB'ye garanti vermişti. Türkiye'nin yönetim dilinde "kısa vade" 1 yıl, "orta vade" ise 3 ila 5 yıl anlamına geliyor. Bu da en geç 5 sene içinde Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanabileceği anlamına geliyor. Hükümet, daha önce polis ve jandarmanın görev ve sorumluluk bölgelerinin belirlenmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği yapmış ve Jandarma Genel Komutanı'nın yetkisini valilere vermişti.

Jandarma'nın itirazı ve görüşleri dikkate alınıyor

Jandarma Genel Komutanlığı, Ulusal Program'ın taslak aşamasında yer alan ifadelere daha önce itiraz etmişti. Komutanlık adına 26 Eylül 2008'de İçişleri Bakanlığı'na gönderilen yazıda, "Ülkenin önemli bir kesiminde, 169 yıldan bu yana iç güvenlik hizmeti veren Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşü alınmadan ve koordine edilmeden Taslak Ulusal Programa dahil edilen söz konusu ifade oldukça muğlak ve ucu açıktır” görüşü dile getirilmişti. Bakanlık, mevzuat değişikliği ile ilgili çalışmlarını yürütürken Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşlerini de değerlendiriyor./yeni şafak