James Cameron'ın okyanusla olan macerasının Titanik (Titanic) ile başlaması tesadüf değil. Ünlü yönetmen başarılı bir sinemacı olmanın ötesinde, aynı zamanda cesur bir kaşif ve National Geographic'in Explorers-in-Residence programının bir üyesi. Cameron şimdi Avatar'ın üst üste çekilecek devam bölümlerini bir kenara bırakıp, National Geographic ile birlikte Pasifik Okyanusu'nun en dibine inecek ve Deepsea Challenge isimli 3D bir belgesel çekecek.
Titanic enkazını belgeselleştirdiği Ghosts of the Abyss, Atlantik ve Pasifik Okyanuslarında yaşayan ilginç yaşam formlarını anlattığı Aliens of the Deep'in ardından yeni bir belgesel için kolları sıvayan Cameron, National Geographic işbirliği ile dünyanın en derin noktasına yani okyanusun 11.2 km derininde bulunan Mariana Çukuru'na inecek. Şimdiye kadar sadece 2 şanslı ismin dibine kadar inebildiği bu çukur bir anlamda tersine bir uzay macerası olarak da niteleniyor.
Bu macera için Cameron ve takımı için özel batiskafların yapıldığı ve yaklaşık 6 saat sürecek bir çekim planlandığı söylenirken Cameron yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
"Derin çukurlar gezegenimizde keşfedilmemiş son bölgeler ve artık bilimsel gelişmeler bu keşifleri yapacak olgunluğa ulaştı. Yaklaşık 125 yıldır dünyayı keşfeden National Geographic bu bilinmezlerle dolu derin okyanus araştırmalarında bize eşlik edebilecek en önemli ortak ve Dünya'nın en derin, keşfedilmemiş bölümleri ile ilgili soruları yanıtlarken bize destek verebilecek önde gelen bilimsel kurum. Amacımız gelecek nesiller için bilimsel bir miras oluşturmak ve dünya çapında tüm insanlara ilham kaynağı olmak."
Belgesel ve kurgu sinema arasındaki farka da değinen yönetmen, "Bir film çekerken senaryoyu okursunuz ve herkes ne yapacağını bilir. Fakat bir keşif gezisindeyseniz doğa senaryoyu okumaz, okyanus senaryoyu okumaz ve hiç kimse birazdan neler olacağını bilemez" şeklinde konuştu.
Çekimlerine önümüzdeki hafta başlanması planlanan projenin detaylarını ve gelişmelerini DeepSea Challenge twitter ve facebook sayfasından takip edebilirsiniz.