İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin, 7 yıldır başkanlık yapan CHP"li Aziz Kocaoğlu döneminde hizmet bakımından çok kötü bir sınav verdiği hem İzmirliler hem hükümet üyeleri tarafından dile getirilirken, Kocaoğlu"nun bu eleştiriler karşısında ideolojik bir savunma yapması tepkilere sebep oldu.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik"in, geçtiğimiz hafta Ege Sanayici ve İşadamları Derneği"nin (ESİAD) konuğu olarak katıldığı toplantıda İzmir"le ilgili yaptığı değerlendirmelerin, CHP"li Büyükşehir Belediyesi ve CHP Genel Merkezi"nden büyük tepki görürken, İzmirli sivil toplum kuruluşları ve bizzat CHP"li yerel basından destek gördüğü ortaya çıktı.

AK PARTİLİ ÇELİK"E SOSYAL DEMOKRAT DESTEK GELİYOR

AK Partili Hüseyin Çelik"in “İzmir pırıl pırıl, nur topu gibi bir çocuk ama burnu akmış, kir pas içinde. Yüzünü, gözünü temizlediğiniz zaman güzelliği ortaya çıkar. İzmir dört tekerine fren takılmış araba gibi” şeklindeki sözleri, geçtiğimiz hafta İzmir kamuoyunun en çok konuştuğu konu oldu. Sosyal demokrat bir çizgide İzmir"in en çok satan gazetesi olan Egenin Sesi gazetesinin sahibi Sinan Kara, “Hüseyin Çelik"in yaptığı benzetme aslında bir bakıma İzmir"in görülmek istenmeyen yüzünü ortaya koyuyor. Söylenenlere yalan, iftira demek imkânsız” dedi.

Çelik"in açıklamalarına salt ideolojik bir yaklaşımla tepki gösterenlere oranla destek veren sosyal demokratların daha fazla olduğunu dile getiren Kara, Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu"nun doğrudan bu eleştirilere cevap vermek yerine, meseleyi partizanlığa boğarak olayın yönünü başka taraflara çekmek istediğini söyledi.

Gazetenin baş yazarı Sinan Kara tarafından kaleme alınan ve internet sayfasında da çok sayıda yorum alan yazıda, şu görüşler dikkat çekti: “Günlerdir süregelen bu tartışmalarda yapılan tek şey karşı tarafı suçlamak, ona tepki göstermek oldu. Çuvaldızı başkasına batırırken önce iğneyi kendimize batırmalıyız aslında. Dikkat ederseniz; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisini hedef alan her açıklama ve söylemin ardından bunun İzmir"e zarar verdiğini öne sürerek olayın yönünü başka tarafa çekmekle meşgul. Hüseyin Çelik"in yaptığı benzetme aslında bir bakıma İzmir"in görülmek istenmeyen yüzünü ortaya koyuyor. Söylenenlere yalan, iftira demek imkânsız. Türkiye"nin en güzel, en aydın şehirlerinin başında gelen İzmir, kendisine hiç de yakışmayan bir halde ve olmaması gereken beceriksiz bir yönetimle karşı karşıya.” Kara yazısında şunları kaydetti: “AK Parti"li Hüseyin Çelik"in İzmir"in gerçeklerini gözler önüne sermesini eleştirmemek gerekiyor. Belki de pek çok İzmirlinin söyleyemediği bir şeyi söyledi.”

ÇAKMUR: “BAŞARI RANTİYEYE HİZMET ETMEK MİDİR?”

Öte yandan Kocaoğlu"nun İzmir"e 10 milyar dolarlık yatırımın önünü açacağını iddia ettiği Alsancak-Turan arasında hayata geçirilecek Yeni Kent Merkezi"nin imar planlarına karşı yeniden dava açan CHP"li eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, “Kocaoğlu başarıdan bahsediyor ve şahsının hedef alındığını söylüyor. Rantiyecilerin işini takip etmek midir başarı? Benim hedefim İzmir"in çıkarları, yoksa şahıslarla uğraşıyor değilim. Benim muhatabım İzmir halkının hakkı. "Hedef benim" diyerek kimse hedef saptırmasın” diye konuştu.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANINDAN KOCAOĞLU"NA ÖNEMLİ SUÇLAMALAR

Eski Başkan Yüksel Çakmur daha önce iptal ettirdiği Yeni Kent Merkezi"nin imar planlarına karşı açtığı 3. davanın ardından kendisini “Asıl amacı benim başarısız olmam” diye suçlayan Kocaoğlu"na şöyle cevap verdi: “Bu alan "şokella gibi". Kürdan batırsanız içine batacak. Bilim adamları, "Bu alanın zemini çürük" diyor. Kazık diksen ne olur?

İzmir 1. derece deprem kuşağında. Yeşil alan olarak biz burayı düşünmüşüz. Bir tek bina bile yaptırmamışız.

Ruhsat vermemişiz. Buralara ruhsat veren belediye başkanı gurur mu duyuyor? Yeşil alana hançer saplamak başarı mı oluyor? Rantçıların işini takip etmek başarı mıdır? Burada belediyenin ne yatırımı var? Sosyal demokrat bir belediye başkanının rantçıların hakkını savunması başarı olarak mı kabul görecek? Ben yargı hakkımı kullanıyorum. Bu da kente zarar vermiyor. Artık karar yargıda.”