HAKİM ve Savcılar Yüksek Kurulu İzmir Cumhriyet Başsavcısı Durdu Kavak ve Cumhuriyet Savcısı Alaaddin Dokur’la ilgili soruşturma açtı

HAKİM ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyon ile ilgili açıklamalarıyla gizliliği ihlal ettiği ileri sürülen İzmir Cumhriyet Başsavcısı Durdu Kavak hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Karabağlar Karakolu’ndaki dayak olayında, eksik soruşturma yaptığı iddia edilen Cumhuriyet Savcısı Alaaddin Dokur’la ilgili de soruşturma açıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak hakkında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ikinci operasyonla ilgili açıklamaları nedeniyle HSYK’ya şikayette bulunuldu. Şikayeti değerlendiren HSYK’nın, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Başsavcı Kavak hakkında soruşturma başlattığı belirtildi. Başsavcı Kavak’ın, soruşturma haberini izindeyken aldığı ifade edildi.
Ayrıca, Karabağlar Karakolu’nda polislerden dayak yiyen Fevziye Cengiz hakkında 6.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açan Cumhuriyet Savcısı Alaaddin Dokur hakkında da, ’eksik soruşturma’ yaptığı gerekçesiyle yine soruşturma başlatıldı.

SAVCILARI HEDEF GÖSTERMEYE DE 15 YIL HAPİS İSTENDİ

Ergenekon soruşturması şüphelilerinden Aydınlık Dergisi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ruhsar Şenoğlu’nun, Savcılar Zekeriya Öz, Osman Şanal ve Ferhat Sarıkaya’yı terör örgütlerine hedef gösterdiği gerekçesiyle yargılandığı davada duruşma savcısı mütalaasını verdi. Duruşma savcısı, Şenoğlu’nun, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Erzurum Savcısı Osman Şanal, Gerger Savcısı Sadullah Ovacıklı ve Van Eski Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı terör örgütlerine hedef gösterdiği gerekçesiyle 5 yıldan 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık Zahide Ruhsar Şenoğlu’nu avukatı Mehmet Aytekin temsil etti. Duruşmada, Savcı Hikmet Usta esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı Usta, sanık Ruhsar Şenoğlu’nun sorumlu yazı işleri müdürü olduğu Aydınlık dergisinin 21 Şubat 2010 tarihli sayısında yer alan "Kim bu özel savcı ve hakimler, Fethullah’ın güzelleri uyandı" başlıklı yazıyla o dönem Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Kadir Kayan, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Erzurum Savcısı Osman Şanal, Gerger Savcısı Sadullah Ovacıklı ve Van Eski Savcısı Ferhat Sarıkaya’ya ait fotoğrafları yayınladığını belirtti. Haberde, "Adli yargı teşkilatında görev yapan ve isimleri belirtilen hakim ve savcıların görevleri sırasında yaptıkları organize suç örgütleri ve terör örgütü soruşturmalarını yasaların emri gereği gibi değil, bir cemaat üyesi oldukları ve yapmış oldukları görevlerini bağlı oldukları cemaatin amaç ve talimatlarıyla sürdükleri şeklindeki iddialara ve propagandaya yer verildiğini belirten Savcı Usta, yargı mensubu olan kişilerin bu haberle kamuoyu önünde karalanıp terör örgütlerine hedef gösterildiğini vurguladı. Şenoğlu’nun aidiyet belgesi sunmadığına dikkat çeken Savcı, sanığın haberde ismi geçen 4 savcı ve 1 hakimi terör örgütlerine hedef göstermek suçundan 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Duruşma, sanık avukatı Mehmet Aytekin’in son savunmasını hazırlaması için ertelendi.

İDDİANAMADEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede de yargı mensubu olan kişilerin yapılan haberle kamuoyu önünde karalanıp terör örgütlerine hedef gösterildi gerekçesiyle Aydınlık Dergisi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ruhsar Şenoğlu’nun 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniliyor.

ERGENEKON’DAN GÖZALTINA ALINMIŞTI

Şu anda Aydınlık Gazetesi’nde muhabir olarak çalışan Şenoğlu, geçtiğimiz ağustos ayında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Sorgusunun ardından serbest bırakılan Şenoğlu ile ilgili soruşturma halen devam ediyor.