KONYA Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 100 milyon dolarlık dolandırıcılıkla ilgili 12 ilde eş zamanlı düzenlenen `Kapan' adlı operasyonda gözaltına alınan 56 kişi, yapılan sorgulamanın ardından geniş güvenlik önlemleri altında Adliye'ye sevk edildi. 10 yıldır aranan örgüt lideri 33 yaşındaki Mert Ali Alnargun'la, internette `İzmir Güzeli' rumuzuyla irtibat kuran polis, bilgilere ulaştı. Operasyonda, iki banka görevlisi ve bir nüfus memurunun da aralarında bulunduğu 56 kişi gözaltına alınırken, lider Alnargun'un Dubai'de geceliği 10 bin dolar olan 7 yıldızlı Burj El Arab Oteli'nde bir hafta kaldığı ve Dubai'de vurgun yapmak için hazırlıkta bulunduğu ortaya çıktı.

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, suç örgütü üyesi Nazım Aydaş'ın Konya'da sahte kimlik ve belgelerle şirket kurduğunu, dolandırıcılık yaptıktan sonra şirkete ait tüm malzemeleri bırakarak ortadan kaybolduğunu belirledi. Bunun üzerine araştırmalarını derinleştiren polis, 10 aylık takibin ardından 100 milyon dolarlık dolandırıcılık olayına karışan bir örgüte ulaştı. Şebekenin Anadolu'da yapılanmaya gittiği, gazetelere verdiği iş ilanları sayesinde kendilerine başvuruda bulunan kişilerin kimlik bilgilerini alarak bankalarda hesap açtırdıkları ve bu isimleri kullanarak 12 ilde 50'nin üzerinde beyaz eşya, mobilya, çelik kapı gibi alanlarda şirket kurdukları belirtildi. Çeşitli isimler altında şirket kuran şebekenin, iş başvurusunda bulunan yaklaşık 4 bin 700 kişinin kimlik fotokopilerinden sahte kimlikler yaparak, bankaları ve şirketleri dolandırdıkları belirlendi.

Konya polisi, 10 aylık takibi süresince, örgütle ilgili bilgilere ulaşabilmek için birçok taktik uyguladı. Örgüt lideri Mert Ali Alnargun'un Messenger (MSN) adresine ulaşan polis, Alnargun ile chat aracılığıyla irtibata geçti. Örgüt liderinin kadınlara düşkünlüğünü öğrenen polis, kendisini kadın gibi göstererek MSN'de `İzmir Güzeli' rumuzuyla örgüt lideriyle chat yaptı. Örgüt lideri Mert Ali Alnargun, kadın zannederek chat yaptığı polise, belinden çıkardığı tabancaları webcam'den gösterdi.

Polisin takibi sırasında Mert Ali Alnargun'un 20 gün önce bir örgüt üyesiyle birlikte Dubai'ye gittiği, geceliği 10 bin dolar olan ve `Yelken Otel' olarak bilinen 7 yıldızlı Burj El Arab Oteli'nde bir hafta kadınlarla tatil yaptığı ortaya çıktı. Alnargun'un Dubai'de iki kişiyle irtibata geçtiği, bankacılık işlemlerinin Türkiye'den daha kolay olan Dubai'ye de işleri kaydırmayı planladıkları ve hazırlık yaptıkları ortaya çıktı.

Polisin bazı kişileri sahte belge ve çeklerle yakalaması üzerine örgüt birbirine düştü. Bu sayede teknik takipte, birçok delile ulaşılırken, örgüt liderinin, kendilerini ispiyonlayan kişinin örgüt üyelerinden Cengiz Değirmen'in, olduğunu düşünerek ayağından vurdurduğu ortaya çıktı. Operasyon kapsamında ayağından vurulan Cengiz Değirmen de gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 56 kişinin 40'ının örgüt liderinin hemşerisi olduğu ortaya çıkarken, örgüt üyelerinin şebekenin ikinci adamı ve finansörü olduğu öne sürülen Kaya Otelleri'nin sahibi Lokman Kaya'ya `Kral' olarak hitap ettikleri öğrenildi. Örgüt üyelerinden birisinin, `İnsanlar Nasıl Kolay İkna Edilir' adlı kitabı okurken gözaltına alındığı öğrenildi. Örgüt üyelerinin, Kurtlar Vadisi dizisi hayranı olduğu, örgüt liderinin evini dizideki Polat Alemdar'ın evi gibi döşediği ortaya çıktı.

Polis, gerçek kimliğine ulaştığını düşündüğü bazı şüphelilerin, Otomatik Parmak İzi Tespit Sistemi'nde (AFIS) yapılan sorgusunda, gerçek zannettiği kimliklerin bile sahte olduğunu belirledi. Örgüt lideri Alnargun'a 400 sayfalık soru hazırlandığı, soğukkanlı tavırlarıyla dikkat çeken Alnargun'un susma hakkını kullandığı öğrenildi. Örgüt lideri Alnargun'un sahte kimlikle 1998 yılında dolandırıcılık olayına karıştığı ve 10 yıldır arandığı kaydedildi. Bankacıların örgüt üyelerine, bildirdikleri kimlikle ilgili istihbarat verdikleri ortaya çıktı.

Kapan Operasyonu'nda gözaltına alınan ve sorguları tamamlanan 56 kişi Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne ait 5 midibüsle Konya Numune Hastanesi'ne getirildi. Şüphelilerin hastaneye getirilmesi sırasında polis hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Sağlık raporunun ardından, 56 şüpheli, polis eskortlarıyla Adliye'ye getirildi. Adliye önünde önlem alan Asayiş Şube Müdürlüğü resmi ekipleri, kordon yapıp güvenlik koridoru oluşturdu.

40 klasörden oluşan evrak, 12 polis tarafından adliyeye getirilerek savcılığa teslim edildi. Minibüsten indirilen 56 şüpheli, tek sıra halinde adliyeye getirildi. Adliye girişinde Alnargun, gazetecilere, "Beni iyi çekin. Bu görüntüler size lazım olacak" diye tehditlerde bulundu. Şüphelilerin savcılıktaki sorguları sürüyor.