İzmir İl Genel Meclisi'ndeki kadın üye sayısı, seçimden sonra 4'ten 15'e yükseldi. 12'si CHP'den, 3'ü AK Parti'den seçilen kadın üyeler, 136 kişilik mecliste yüzde 10 oranını aştı.

Seçimden sonra İl Genel Meclisi'nin yeni toplantı salonunda CHP'li Zeynep Yapıcı, Hacer Acar, Ayla Eğit, Nesrin Beykoz, İsmet Dutar, Sabahat Şahoğlu, Ebru Özkan, Banu Gençkan, Ak Parti'den, Hacer Özcan, Nazife Çavuşoğlu ve Özden Küçükdumlu bir araya gelerek görüştü ve yeni bir kadın sığınma evi açmak istediklerini, İzmir'deki kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini anlattılar.

Üç yaşındaki ikiz kızlarını eşine emanet ederek seçim çalışmaları yapan avukat Ebru Özkan, zor bir süreç geçirdiğini söyledi.

Duru ve Derin adlarında iki kızı bulunduğunu belirten Özkan, şöyle konuştu:

“Hem işimden hem eşimden fedakarlık ettim, evimi de ihmal ettim. Ama derler ya, birilerinin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bizim gibi insanlar evlerinde rahat oturmamalı. Anne ve siyasetçi olmak birbirini çok olumlu etkiliyor. Anne olunca duygusal yönüm daha fazla açığa çıktı. Özellikle kızlarımız olduktan sonra Türkiye'deki kadın haklarını iyileştirmek istedim. Benim gibi kadınların da siyasette yer alması gerektiğine inandım.”

EĞİT: “KADINLARA BORÇLANDIK”

Meclisteki bir başka kadın avukat olan Ayla Eğit, mecliste yüzde 10 barajını geçtiklerini, ancak kadın sayısının yine de yetersiz olduğunu belirtti.

Kadın seçmenlerin seçimde belirleyici olduğunu ifade eden Eğit, “Çağdaş İzmir'in çağdaş kadınları oylarını çağdaşlıktan yana kullandı. AKP'ye oy veren kadınlar da kadınlardan yana oy kullandı. İzmirli kadınların çağdaşlığı bu. Kadın seçmenlerin oyuyla buraya geldiğimizi ve onlara borçlandığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

İlk TBMM'de, İzmirli bir kadın olan Benal Nevzat'ın yer aldığını hatırlatan Ayla Eğit, Türk kadınının Atatürk'ün önderliğiyle hak elde ettiğini, kendilerinin de bu hakları geliştirmeye çalıştığını ifade etti.

Eğit, meclisin başkan vekilliğine bir kadın üye seçtirmek istediklerini vurguladı.

MECLİSTEKİ İKİNCİ DÖNEMİ

İsmet Dutar da meclisteki ikinci dönemini geçireceğini, kadın konusundaki çalışmalarını AK Partili meclis üyeleriyle sürdürmekten mutluluk duyacağını dile getirdi.

Meclisteki “kadının” erkek üyelerin öfkesini yatıştırdığını dile getiren Dutar, şunları anlattı:

“Kadın, TBMM dahil tüm meclislere bir ahenk, sevgi, sıcaklık getiriyor. Biz öncelikle kadın sığınma evi yapmak istiyoruz. Kız çocukları ve kadın haklarını koruma konusunda, kadın erkek eşitliği konusunda çalışacağız.”

Hacer Özcan ise siyasi kimliklerinden önce mecliste “kadının sesini” vurgulamak istediklerini ifade etti.

Çok çalışarak seçim kazandıklarını belirten Hacer Özcan, siyasete giren erkeklerin kimseye hesap vermek zorunda olmadığını, ancak kadınların çocuklarını ve evini de düşünmek zorunda olduğunu anlattı.

Kadın hakları konusunda kadın meclis üyelerinin birlikte hareket edeceğine inandığını dile getiren Özcan, önemli olanın “insana” hizmet etmek olduğunu söyledi.

Hürriyet