TURAÇ TOP, TAYLAN YILDIRIM, ARZU ÇETİK İzmir DHA, AA

İzmir Buca'da 2 Ekim'de meydana gelen ve halı mağazasında çalışan Atilla Eraslan'ın ölümü, dokuz kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan çifte bombalı eylemle ilgili olarak yedi kişi gözaltına alındı. Vali Cahit Kıraç, gözaltına alınan PKK üyesi F.Y.'nin kamera kayıtlarıyla tespit edildiğini, F.Y.'nin ikiz kardeşinin de aralarında bulunduğu zanlılarla birlikte yarım kilo TNT ile 2 kilo potasyum ve amonyum nitrat karışımı kimyasal madde ele geçirildiğini bildirdi.
Zanlıların Kuzey Irak'a asker göndermeye izin veren tezkerenin kabul edilmesinin ardından yeni eylem hazırlığı yaptıkları saptandı.


Bombayı koyan sabıkalı
Şirinyer'de 3.5 saat arayla ve yaklaşık 80 metre uzaklıkta meydana gelen iki patlamanın ardından çevredeki işyerlerinin güvenlik kameralarını inceleyen Terörle Mücadele Şube ekipleri, motosikletin olaydan bir gün önce saat 20.40 sıralarında olay yerine bırakıldığını tespit etti.
Motosikleti bırakan örgüt üyesinin motosiklet hırsızlığı suçundan sabıkalı F.Y. (31) olduğunu belirleyen polis operasyon başlattı. Diğer aile bireyleri PKK'nın dağ kadrosunda bulunan F.Y., "terör örgütüne yardım ve yataklık" ile "korsan gösteri düzenlemek" suçlarından sabıkalı olan ikizi M.Y. ve kendilerine yardım yataklık ettikleri öne sürülen akrabaları Z.T. (34), eşi M.T. (34), kuzeni A.T. (50), M.T. (30) ve M.T. (44) gözaltına alındı.


İkizi yönlendirmiş
F.Y.'nin eylemde kullanılan motosikleti 24 Eylül'de Eşrefpaşa'dan çaldığı, Mardin kırsalından gelen örgüt kuryesinin getirdiği patlayıcı maddeyi de aynı kişiyle birlikte hazırladıkları belirlendi.
Zanlının bombada potasyum ve amanyum nitrata gömülü yarım kilo TNT kullandığı saptandı. F.Y.'nin ikizi M.Y.'nin azmettirmesiyle eylemi gerçekleştirdiği, patlamadan iki gün önce keşif yaptığı, bir gün önce de motosikleti halı mağazasının yanına park ettiği, iki dakikalık uğraşla bombanın düzenek bağlantısını yaptığı, diğer patlayıcıyı da 80 metre ileride bulunan alışveriş mağazasının önündeki çöp bidonuna bıraktığı ifade edildi.
Patlayıcıların ikisinin de aynı anda patlamak üzere ayarlandığı, ancak, çöpçü ile halıcıdan çalışan Eraslan'ın müdahalesiyle patlamaların planlanandan farklı bir zamanda olduğu bildirildi.

Uyurken yakalandı

Yeni eylem hazırlığında olduğu belirlenen F.Y., Kadifekale semtinde kayınpederinin evinde uyurken yakalandı. Bulunan patlayıcıların hazır düzenekle bekletildiği anlaşıldı. Bir el bombası ve bomba yapımında kullanılan malzemeler bulundu. F.Y.'nin bombayı, halkın yoğun olduğu yerlerde patlatma hazırlığında olduğu vurgulandı. F.Y.'nin motosikletleri iyi bilmesi nedeniyle örgüt tarafından seçildiği de kaydedildi.

Sorgular sürüyor

Vali Kıraç, "F.Y., bombayı taşıyan motosikleti halıcının önüne götüren şahıs olarak şu anda sorgulanıyor" dedi.
Ele geçen yeni patlayıcı maddelerin de Şirinyer'deki patlayan bombalarla aynı olduğunu vurgulayan Kıraç, zanlıların suçlarını itiraf edip etmedikleri yönündeki sorulara, "Kayıtlar var. Elimizdeki bulgular sabit. Motosikleti koyan şahıs kamera tespitiyle belirlenmiş durumda" yanıtını verdi.