Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkü Kalıpçı"nın sunumuyla Şükran Güngör Tiyatro Sahnesi"nde gerçekleştirilen tiyatral gösteriye Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, belediye meclis üyeleri, kadın sivil toplum örgütü temsilcileri ve özellikle kadınlardan oluşan çok sayıda vatandaş katıldı.
Türk Kadınlar Birliği Başkanı E. Nadide Çakılcı yaptığı açılış konuşmasında, Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü kutladı.
İçimizden biri Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk"e, asker ve devlet adamı dışında kültür antropoloğu sıfatının neden verildiğini, dünya lideri olmanın sırlarını muhteşem sunumuyla anlatan Kalıpçı, kadınlarımızın ve çocuklarımızın katılımıyla gerçekleşen ve dünya tarihinde ilklerin savaşı olan Kurtuluş Savaşı mücadelemizden örnekler verdi
Kadınların Kurtuluş Savaşı"nda gösterdiği emeğe Atatürk tarafından gösterilen saygının anlatıldığı sunumda, Atatürk"ün kadınlar için yaptığı çalışmalar ve kadınlara verdiği haklar anlatıldı.
Kalıpçı, Atatürk"ün zeybek oyununu ne kadar sevdiğini ve katıldığı davetlerde mutlaka zeybek oynadığını, vals, tango ve latin dansından sonra zeybek oyununun bir dünya dansı yapılmasını istediğini belirterek, “Ulu önderimizin bize bıraktığı vasiyeti gerçekleştirmek adına zeybek oyununun dünya dansları arasında yerini alması için herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Biz bu konuda gerekli girişimlerimizi yaptık. İnşallah 2 yıl sonra zeybek oyunumuz dünya dansları arasındaki yerini alacaktır.” şeklinde konuştu.
Kalıpçı, sunumu sırasında 1950 yılında Türkiye"nin ilk belediye başkanı seçilen Müfide İlhan"ın ölmeden önce “Biz kadınlar olarak çok çalıştık. Fakat hala günümüzde kadın belediye başkanları yok. Bizim kadınlar nerede?” diye sorduğunu belirterek salonda bulunan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu"nu işaret ederek, “Müfide hanım siz rahat uyuyun. İşte Aydın"da, burada.” diye hitap edince salondan büyük bir alkış koptu.
Tiyatral gösterin bir bölümünde Mustafa Kemal Paşa"yı canlandıran gencin Başkan Çerçioğlu"nu sahneye davet ederek vals yapmaları etkinliğe damgasını vurdu.
Türk Kadınlar Birliği üyelerinin sahnede oynadığı zeybek oyunu ve salonu dolduranlarca hep bir ağızdan söylenen 10. yıl marşı ile gösteri sonra erdi.
Başkan Çerçioğlu, sunumun sonunda İlknur Güntürkü Kalıpçı"ya bir plaket verdi. -iha