Yönetmenliğini Suriyeli Hatim Ali'nin, senaryosunu Filistinli Velid Seyf'in, yapımını Suudlu ve Katarlıların üstlendiği ve Türkiye'de de ATV'de yayınlanan "Ömer" dizisinin, Hulefa-i Raşidin'in (4 büyük halife) canlandırıldığı ilk dizi olduğu belirtiliyor.

Sanat eleştirmeni Tarık eş-Şinnavi AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek kalitede çekildiği ve doğru bilgilere dayandığı sürece "Ömer" gibi drama dizilerinin özellikle Avrupa'da İslam 'ın doğru bir şekilde anlatılmasına katkısı olacağını belirtti. Ömer dizisinin başka dillere tercüme edilmesi gerektiğini söyleyen Şinnavi, "Arap dünyasından ve İran'dan gelen İslami yapımları görmezden gelsek daha mı iyi olurdu" şeklinde konuştu.
Suudi Arabistanlı yazar Fehd İbrahim ed-Dağiser, dizinin senaristi Velid Seyf'in Ürdün Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduğunu, doktorasını ise Londra Üniversitesi'nde dilbilimi üzerine yaptığını hatırlatarak dizideki diyalogların muhteşem olduğunu ifade etti.
Öte yandan el-Fecr kanalı müdürü Vecdi bin Hamza el-Gazvai, bu dizinin pazarlanmasından Şiileri ve İran'ı sorumlu tutarak "dizide Kur'an ve sünnet nasları görmezden geliniyor" eleştirisinde bulundu. Birçok sosyal paylaşım sitesi kullanıcısı, bu dizinin izlenmesinin haram olduğuna yönelik fetvalara tepki göstererek "Hz. Ömer dizisi, Müslümanlar için önemli bir şahsiyetin hayatına ışık tutuyor ve gençleri diğer sahabelerin hayatlarını araştırmaya sevk ediyor" görüşünü savundu.
Mısırlı bir aktivist olan Enes Hasan ise, "Ömer dizisi, edebi cümlelerini ve hikmetli sözlerini not almak için kalem ve kağıtla izlenmesi gereken bir dizidir" dedi. Ezher alimleri ve diğer bazı alimler dizi yayınlanmadan önce "Hulefa-i Raşidin"in canlandırılmasına karşı çıkarak, diziyi izlemenin haram olduğuna hükmetmişti. Dubai İslami İşler ve Hayır Faaliyetleri bölümü de Ömer dizisinin boykot edilmesi yönünde fetva yayımlamıştı.