Son yapılan kamuoyu anketlerine göre, İzlanda halkının yüzde 70'i kronayı bırakmak istiyor. Bunun en büyük sebebi AB karşıtlığının artıyor olması.

Hükümet, kronanın yerine Euro'ya geçmeyi değerlendiriyor. Ancak halkın kronayı bırakıp yerine en çok kullanmak istediği para biriminin ise Kanada Doları olması dikkat çekiyor.

İzlanda Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Araştırma Merkezi Ekonomisti Heidar Gudjonsson,, İzlanda ve Kanada'nın birçok benzer yönünün olduğunu vurguluyor. Gudjonsson, her iki ülkenin de kuzey kutup dairesinde olduğuna dikkat çekiyor. Gudjonsson, diğer benzerlikleri ise, ihracata dayalı ekonomi ve doğal kaynaklar olarak sıralıyor.

Kanada'nın İzlanda Büyükelçisi Alan Bones, cumartesi günü yapacağı bir konuşmada, Kanada'nın, İzlanda'nın Kanada Doları'na geçmesi hakkında görüşmeye hazır olduğunu söylemeyi planlıyordu. Ancak Kanada Dışişleri Bakanlığı, İzlanda'nın iç işlerine karışmış olmamak için Bones'un konuşmasını iptal etti.

NİYE KRONADAN VAZGEÇİYORLAR?

İzlanda'nın kronayı terk etmeyi düşünmesinin birçok sebebi var. Hükümet, 2008'de getirilen sermaye kontrollerinin rafa kalmasının ardından enflasyon ve faizlerde aşırı oynaklık yaşanmasından korkuyor. Öyle ki, 2001- 2007 döneminde yaklaşık yüzde 90 değerlenen İzlanda Kronası, 2008 krizinden sonra yüzde 92 değer kaybetmişti.