Söke Belediye Meclisi"nin Mart ayı olağan toplantısında “03.09.2010 tarih ve 2010/8-8 no.lu kararı ile belirlenen Katı Atık Bertaraf Bedellerinin son ödeme tarihinin uzatılması konusunun görüşülerek karara bağlanması” maddesi yer aldı.
Geçtiğimiz günlerde ilçedeki mesken ve işyerlerinden tahsil edilecek katı atık bertaraf bedellerinin sınıflandırılmasında yapılan hata nedeniyle tahakkuklara vatandaşlardan tepki gelmiş; Söke Belediyesi yapılan hata üzerine tahakkuklar geri çekilmişti.
Bütçe Komisyonunda üzerinde uzun çalışmalar yapılan katı atık bedelleri yeniden belirlenirken, katı atık bedellerinin ilk ödeme tarihi 31 Ağustos 2011 tarihine ertelendi. Bütçe Komisyonu kararında; “Çalışmalarımız sonucunda işyeri sınıflandırmalarımızın yapılması bitmiştir. Torba yasanın gündem de olması, Mart ayından Mayıs ayına kadar olan süreyi meşgul edecek olması, konuyla ilgili bilgi işlem merkezinin adaptasyonunun sağlanması için ilk ödeme tarihinin 31 Ağustos tarihine ötelenmesi kararı alınmıştır” denildi. Komisyonun bu kararı meclisten oy birliği ile geçerken; Bütçe ve çevre komisyonu bundan sonraki süreçte konuyla ilgili çalışmalarını sürdürecek.
BAŞKAN ÖZEKMEKÇİ; “YAPILAN HATAYI FIRSAT BİLİP KULLANMAYA ÇALIŞANLAR ACİZDİR”
Tahakkuklarda yapılan hatanın bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerince kamuoyunda siyaseten kullanılmaya çalışıldığını, fırsat bilinip kullanılmaya kalkıldığını söyleyen Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, “Yapılan hatayı iyi niyetli olmadan fırsatçılık yaparak kullanmaya çalışanları nefretle kınıyorum. Halkı galeyana getirmeye çalışmak, halkı belediyeye karşı kışkırtmaya çalışmak olsa olsa acizliktir” dedi.
Katı atık bedellerinin tahsil edilmesinin Çevre Bakanlığının kanunu gereği yapılması gerektiğini altını çizerek belirten Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, “Ortada ilk kez uygulanacak, başka bir örneği olmayan uygulama var. Bu konuda bize yardımcı olacak bir yönetmelik yok. Zamanlamada ve uygulamada elbette hatalar olabilir. Hatalarımızda ısrar edecek tipte insanlar değiliz. Zaten böyle bir şeye hakkımız da yok. Daha önce meclis toplantısında bu konuyu görüşürken "hatalarımız olabilir, düzeltmek üzere" cümlesini kullanmıştık. Konu üzerinde çalışan komisyon üyesi meclis üyeleri ve çalışan arkadaşlarımın emeğine yazık değil mi?” dedi.
Mayıs ayına kadar katı atık bertaraf bedelleri ve sınıflandırılması ile ilgili çevre ve bütçe komisyonları tarafından titizlikle çalışılmasını, konuyla ilgili gelen tüm şikayetlerin toplanarak değerlendirilmesini isteyen Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, gerekirse konuyla ilgili kurum ve kuruluşlardan fikir alınmasını istedi. Yeni yapılacak uygulamalarda da ufak tefek hataların olabileceğini belirten Başkan Özekmekçi; “İyi niyetle bakılmalı ve tartışılmalı” diye konuştu.