Prof. Dr. Altan Onat, vücudun koruyucu mekanizması olarak çalışan HDL kolesterol ve onda bulunan bazı proteinlerin, göbekli kadın ve erkeklerde, kalp ile diyabet riskini artırdığını açıkladı.

'İyi kolesterolüm yüksek, fazla kilolu, göbekli de olsam kalbime zarar gelmez' diye düşünenler yanılıyor. Kardiyolojinin duayen doktorlarından Prof. Dr. Altan Onat, insanı kalp, diyabet ve metabolik hastalıklardan koruduğu bilinen HDL yani iyi kolesterolün obezite olanlarda bu hastalıkları tetiklediğini ortaya çıkardı.

Türkiye'de kalp üzerine 19 yıldır yürütülen tıp alanındaki en önemli çalışmalardan biri kabul edilen TEKHARF araştırmasının sonuçlarını 11. İç Hastalıkları Kongresi'nde açıkladı. Prof. Dr. Onat, şunları söyledi:
'Yılda 100 bini aşkın yetişkinimizin kalp-damar hastalığına yakalanmasından bilinen faktörler sorumlu değildir. Oysa şişmanlık ve metabolik sendrom ilişkili aşırı iltihap ve vücutta oksijenle oluşan bir dizi kimyasal reaksiyonun ortaya çıkan zararlı ürünlerin hücreleri zorlaması sonucu önemli kan proteinlerimiz damar sertliği gelişmesine karşı koruyuculuğu kaybeder. Asıl sorumlu budur.'
Prof. Dr. Altan Onat, kongrede yaptığı sunumda vücutta yaşanan değişimi şöyle anlattı:
'Bugüne dek HDL yani iyi kolesterol ve içinde bulunan bazı
proteinlerin vücutta yüksek düzeyde bulunmasının olumlu olduğu düşünülürdü. Ama TEKHARF çalışması, Türkiye'de bu durumun her iki cinste diyabete yol açabildiğini, bunun yanı sıra metabolik sendroma da sebep olabildiğini ortaya koydu' dedi.

İLK TÜRKİYE'DE ÇIKTI
Onat, deneysel olarak gözlemlenen, vücudun bu çalışma mekanizmasının dünyada ilk kez toplumumuzda ortaya çıkarıldığını ancak göbekliliği hızla artmış başka toplumlarda da benzer sonuçlara birkaç yıl içinde varılacağını tahmin ettiğini belirtti.

50 YAŞINDAKİ İKİ ERKEKTEN BİRİ HASTA

TÜRK ERKEĞİ: 30'lu ve 40'lı yaşlardaki artan oturganlık ve fazla kalori tüketme eğilimi sonucunda, 50 yaşına varan her iki erkeğimizden biri metabolik sendrom ile (gerçekte şişman olmaksızın) tanışıyor. Şeker hastalığına sürüklenmeden, yaklaşık 60 yaşlarında bir kalp krizi geçiriyorlar. Kanda bazı proteinlerin yüksekliği bu süreçte kilit rolü oynamaktadır.

TÜRK KADINI: Koruyucu kan proteinleri olan HDL (iyi kolesterol) parçacığı ile üzerindeki bazı proteinler iltihaba, oksidasyona ve damar sertliği gelişmesine karşı koyan işlevlerini kısmen ya da geniş ölçüde kaybediyor. Yani kanda koruyucu olması beklenen bu proteinlerin yüksekliği bir kusura dönüşüp diyabeti başlatabiliyor. Ülkemizde kimi kadınları diyabete sürükleyen başlıca etmen olarak değerlendirilebilir./akşam