İkinci "Ergenekon" davasının 130. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu tutuklu 20 sanık katıldı. Tutuklu sanıklardan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve İbrahim Özcan ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, Yalçın Küçük’ün de aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu.
 
CHP’Lİ 20 MİLLETVEKİLİ DURUŞMAYI İZLİYOR
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri İkinci Ergenekon Davası’nı izlemek için parti otobüsleri ve özel araçlarıyla Silivri’ye geldi. Duruşma salonuna giren CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök’ün de aralarında bulunduğı 20 milletvekili sanık avukatlarının bulunduğu bölümde oturdu. CHP milletvekili Mustafa Balbay’ın duruşma salonuna girmesiyle izleyiciler sevgi gösterisinde bulunarak alkışladılar.
 
"İYİ Kİ DOĞDUN YARİM"
 
Duruşma başlamadan önce izleyiciler "İyi ki doğdun Tuncay Özkan'' diye bağırarak Tuncay Özkan’ın doğum gününü kutladı. Özkan da sevgi gösterisinde bulunanlara "Bende sizi seviyorum" diyerek el salladı. Özkan 'Sayın dostlar beni dinleyin' diyerek duruşma salonunda izleyicilere hitaben şu konuşmayı yaptı:
 
"Dostlar doğmak bir şey değil. Asıl önemli olan yaşarken nelere katlandığın. Benim yaralarıma merhem olan ve benimle aynı gün doğan biri var oda en arkada oturan eşim Duygu Dikmenoğlu. Yargıçlar ve savcılar bazen duruşmalara gelmemezlik etti. Ama o hep duruşmadaydı. İyi ki doğdun yarim. Burada her sevinci paylaşıyoruz. Sizin de doğum gününüz kutlu olsun"
 
1966 doğumlu olan Tuncay Özkan’ın 45 yaşına girdiği öğrenildi.
 
"BİR MİLLETVEKİLİNİN MAHKEMEDEN ÇIKMASI İÇİN MAHKEME KARARINA İHTİYAÇ OLMASI DOĞRU DEĞİLDİR"
 
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese sanıkların ve avukatların sözlü ve yazılı taleplerinin alınacağını belirtti. OdaTv’ye yönelik operasyonun ardından "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de elinde 5 kitapla birlikte kürsüye çıktı. Hukuk felsefesiyle ilgili konuşacağını belirten Küçük, "Bir insanı hapse koymak için mahkeme kararı gereklidir. Mahkeme kararı olmadan kimseyi hapse koyamazsınız. Bir insanın cezaevinden çıkması içinde mahkeme kararı gereklidir. Ancak bazı durumlar var ki asla doğru değil. Bir milletvekilinin mahkemeden çıkması için mahkeme kararına ihtiyaç olması doğru değildir. Siz olmayan yetkiyi kullanmış oluyorsunuz" dedi.
 
"MUSTAFA BALBAY VE MEHMET HABERAL TAHLİYE EDİLMELİDİR"
 
Yalçın Küçük konuşması sırasında Balbay’a dönerek "Mustafa beni dinliyor musun senden bahsediyorum" diye konuştu. Fransa Hukuk kitaplarından örnekler vererek konuşmasına devam eden Küçük, "Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal tahliye edilmelidir. Ben 1959 yılından beri yargılanıyorum. Sayın yeni başkan sizden fazla tecrübem var. Siz ceza verirsiniz, karar Yargıtay’a gider. Siz de bu karara uyacaksınız" diye konuştu.
 
KÜÇÜK, BALBAY VE HABERAL’IN TAHLİYE TALEPLERİNİN REDDEDİLMESİNİ ELEŞTİRDİ
 
Yalçın Küçük’ün sözleri üzerine mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Siz mahkemenin nasıl davranacağını söyleyecek durumda değilsiniz. Mahkeme aldığı kararlarda yasaya ve anayasaya bağlıdır" diyerek uyarıda bulundu.
 
"Balbay ve Haberal ’Bizi bırakın’ diyor. Siz aldığınız kararla milletvekillerini serbest bırakmıyorsunuz" diyen Küçük, Balbay ve Haberal’ın tahliye taleplerinin reddedilmesi kararını eleştirdi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Bu tür değişik görüşler size ait. Mahkeme Anayasa’ya ait bir mahkeme kararı vermiştir" dedi. Küçük,"Bu tür değişik görüşler yapmak benim işim. Bu yüzden bana şeytan dediler. Ben Yalçın Küçük’üm. Sözümü istediğiniz yerde kesebilirsiniz. Biz mahkemeye karşıda saygılıyız" ifadelerini kullandı.
 
"ERGENEKON YÜKSELEN YILDIZ GELİRLER TABİ"
 
Duruşmaya katılan CHP’li milletvekillerini de eleştiren Küçük, "Ben bunları söylerken hiçbiri sesini yükseltmedi. Ergenekon yükselen yıldız, gelirler tabi, hiçbir zaman seslerini yükseltmediler" diye konuştu. Salondaki bazı izleyicilerin Küçük’ün bu sözünü alkışlaması üzerine mahkeme başkanı uyarıda bulundu.
 
"TUNCAY ÖZKAN’I SERBEST BIRAKILSIN"
 
Tuncay Özkan’a Özgürlük Platformu’ndan bir grup üye, davanın görüldüğü binanın karşısında bulunan tel örgülere "Tuncay Özkan’ı serbest bırakılsın" ve "Doğum günün kutlu olsun Tuncay Özkan" yazılı pankart astılar.
DHA