AFP haber ajansının bildirdiğine göre, Deniz Piyadeleri’nden bir sözcü, Güney Kore’nin batısında bulunan İnçeon şehrinin açıklarında bulunan bir adayı korumakla görevli iki askerin 10 dakika boyunca K-2 tüfekleriyle uçağa ateş ettiğini söyledi.

Dün sabah saat 4 sularında gerçekleşen olayda daha sonra söz konusu uçağın Çin’den kalkan ve Seul’ün ana havaalanı olan İnçeon’a iniş yapmak üzere olan Asiana Havayolları’na ait bir Airbus A320 olduğu anlaşıldı.

Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, 119 yolcu ve mürettebat taşıyan uçağın K-2 tüfeklerinin menzilinin 500-600 metre üzerinde uçtuğu için zarar görmediğini söyledi.

 

Yonhap Haber Ajansı ve diğer yerel kaynaklar, askerlerin uçağın olağan hava koridorunun kuzeyinde uçtuğuna inandığını bildirdi. Asiana yetkilileri ise uçağın rotasından ayrılmadığını ifade etti. Yohnap’a konuşan bir yetkili, “Dün hava kuvvetleriyle ve havaalanı kontrol birimleriyle görüşüp rotadan çıkma olmadığını belgeledik” dedi.
Bir havayolu yetkilisi ise uçağın Airbus A320 olduğunu teyit etti ancak detay vermedi.

UÇAK TANIMA EĞİTİMİNDEN GEÇİRİLECEKLER

Yonhap ve diğer haber kaynakları, Deniz Piyadeleri’nin sivil uçak tanıma eğitiminden geçirileceğini bildirdi. Havayolu şirketlerinden ise uçaklarının rotan çıkmamasını sağlamaları istenecek.

Bu olay, teknik olarak hala savaş halinde olan Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerginliğin boyutlarını göstermesi açısından da önemli.

İki ülke geçtiğimiz yıl yaşanan bir dizi olayın ardından yeniden sıcak savaşın eşiğine gelmişti.