Bugüne kadar birçok roman, tiyatro eseri, sinema filmi ve televizyon dizisine konu olan IV. Murat, opera sahnesinde 17'nci Osmanlı Padişahı Murat'ın hükümdar olduğu (1623-1640) dönemde, saray yaşamı, taht çekişmeleri, içki yasağı ve halkın arasına tebdili kıyafet karışmasıyla seyirci karşısına çıkacak.

Murat Atak'ın sahneye koyduğu ve provaları MDOB'ta süren eser, dekor ve kostümlerinin yanı sıra kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. ''Sultan Murat''ın at üzerinde sahneye gelecek olması da oyuna ayrı bir özellik katıyor.

Atak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'de daha önce ''İstanbulname'' adlı opereti sahnelediğini, ikinci olarak da ''IV. Murat'' ile seyirci karşısında olacağını söyledi.

Okan Demiriş'in bestelediği ve librettosu Turan Oflazoğlu'na ait IV. Murat'ın, Türk operaları içinde önemli yeri olduğunu belirten Atak, ''MDOB koro ve solo sanatçılarının eşlik ettiği eser, 16 Ekimde Mersin'de sahne diyecek'' dedi.

4. Murat'ı, gücünün doruklarına ulaştığı zamanda sahneye at ile getirerek o dönemin ihtişamını vermeye çalıştıklarını anlatan Atak, şöyle konuştu:

''Osmanlı İmparatorluğu'nun bir kesitinin ele alındığı eserde, Sultan Murat'ın küçük yaşlarda tahta çıkmasıyla başlayan, ancak Kösem Sultan'ın birkaç padişah boyunca süren iktidarını anlatıyor. Eserde, Yeniçeri ve Sipahi Ocakları'nın ayaklanması, padişahın arkasından çevrilen dolaplar, saray entrikaları, iktidarın askeri kullanması, halkı ve aydınları yola getirmek için padişahın dini kullanması aktarılıyor.

Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerle halkın karşısına çıkıp böylelikle sözünün dinlenmesini sağlayarak büyük güç elde edebilen birinin bir süre sonra bu kontrolsüz gücünün kendisinin ve ülkesinin felaketine yol açması ortaya konuluyor.''

Atak, Mersin'de bir süre sahnelenecek eserin daha sonra Eskişehir'de bu yıl ilk kez düzenlenecek ''Uluslararası Opera Festivali'' ile ''Uluslararası İstanbul Opera Festivali''nde sanatseverlerin karşısına çıkacağını kaydetti.

Prömiyeri 16 Ekim, galası ise 21 Ekimde yapılacak eserde, orkestra şefliğini Bujor Hoinic, koro şefliğini ise Zdravko Lazarov yapıyor.

Dekor tasarımı Erkut Uzelli, dekor uygulama Seyhan Atamer, köstüm tasarımı Nursun Ünlü, koreografı Tolga Ergen, ışık tasarımı Tarı Deniz'e ait eserde, başlıca rollerde Kıvanç Uğraşbul (IV. Murat), Nazlı Alptekin (Kösem Sultan), konuk sanatçı Ümit Burak Tekinay (Sadrazam Topal Recep Paşa), Mustafa Özer (Nef'i), Hasan Alptekin (Bekri Mustafa), Funda Uyanık, Okan Fidan, Hasan Berk, Hakan Bölükbaşı, Yusuf Ziya Büyükaslan, Ufuk Kasar, Özkan Çavdaroğlu, Serkan Karagöz, Erdem Özdemir, Korhan Dinçer ve Mehmet Okman yer alıyor.