İstanbul Üniversitesi(İ.Ü.)’nin düzenlediği Hemşireler Haftası etkinliğinde Uz. Dr. Betül Sönmez, yaptığı basın açıklamasında ülkemizde sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanılamadığını söyleyerek “Diğer ülkelere oranla sağlık hizmetlerindeki eşitsizlik artmaktadır. Sağlık hizmeti her birey için eşit olmalıdır” dedi.

İ.Ü.’nün düzenlediği 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası etkinliği Taksim’de yapılan açılış töreniyle başladı. Açılış törenine İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Hemşirelik Fakültesi, İ.Ü. Bakırköy Sağlık Yüksekokulu, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, İ.Ü. Cerrahpaşa Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, İ.Ü. Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Başhemşireliği, Türk Hemşireler Derneği İstanbul Şubesi, İ.Ü. Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Mezunlar Derneği, Florence Nigthingale Hemşire Mektepleri ve Hastaneleri Vakfı üyeleri ile hemşirelik bölümü öğrencileri katıldı.



Tören, Atatürk anıtı önüne “Türk Hemşireler Derneği İstanbul Şubesi” çelenginin bırakılmasıyla başladı. Türk Hemşireler Derneği İstanbul Şubesi adına İ.Ü. Tıp Fakültesi’nde görev yapan Uz. Dr. Betül Sönmez basın açıklaması yaptı. Sönmez “Uluslararası Hemşirelik Konseyi (ICN) her yıl olduğu gibi bu yılda bir gündem belirledi.

Bu yılki gündem de ‘Eşitsizliği Giderin: Sağlık hizmetinin herkes için eşit ve ulaşılabilir olmasını sağlamada hemşireler’ olarak belirlendi. ICN’nin belirlediği sorunlar her ülkede aynı olmayabilir. Türkiye’de sağlık hizmetinden yararlanmada büyük bir açık var.12 Mayıs’ta bu konular açıklanmalı. Bu sene ‘neden?’ diye soruyoruz. Ülkemizde sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanılamamaktadır. Diğer ülkelere oranla sağlık hizmetlerindeki bu eşitsizlik artmaktadır. Sağlık hizmeti her birey için eşit olmalıdır. Sağlık politikasının ve hemşireliğin durumu ortaya konmalı, buradaki sorunlara değinilmelidir. Hemşirelerin sıkıntıları ise uluslararası normlara uymayan çalışma saatleri, emeğin karşılığını vermeyen ücret, sağlık meslek liselerinin etkisi ile erken yaşta hemşirelik diplomasına sahip olmak. Erken diploma alan bir kişi nasıl bilinçli olur? Sistemde eşitlik için kim çaba harcayacak? Sağlık meslek liselerindeki hemşirelik bölümü daha bilinçli bir hizmet için kapatılmalıdır” dedi.

İ.Ü. Florence Nigthingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda görev yapan Dr. Arzu Kader Harmancı “Ülkemizdeki sağlık politikası, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirlik ve hemşirelerin durumuna değinildi. Hemşireler, güvencesiz bir sistemle taşeron firmalarına bağlı olarak çalışmaları, haftada 50-60 saat gibi uluslararası normlara uymayan çalışma saatleri, nöbet denilen kabul edilemez bir çalışma düzeniyle 16 veya 24 saatlik aşırı iş yoğunluğu ve çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalmaktadır. Hemşirelerin olumsuz çalışma koşullarının giderilmesi ile mesleğe daha fazla katılım sağlanabilecek, hemşirelerin meslekten ayrılmaları önlenecek daha yüksek performans ve verimlilik elde edilecektir” dedi. ICN’nin her yıl olduğu gibi uluslararası sorunlar arasından bir gündem belirlediğini belirten Harmancı, “2007’de Hemşirelik Kanunu’nda yapılan değişiklikte belirtildiği gibi hemşirelik lisans düzeyinde yürütülmeli ve lise düzeyinde eğitim veren sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümleri kapatılmalı, hemşire yetiştiren yüksek öğretim kurumlarının kontenjanları artırılmalıdır. Hemşirelerin aile sağlığı hizmetlerinde aile sağlığı elemanı olarak değil, aile sağlığı hemşiresi olarak tanınması hekimle sözleşme yapan bir işgören olarak değil profesyonel bir sağlık meslek üyesi ve bir devlet görevlisi olarak kendi isteğiyle istihdam edilmesi, mesaisinin yarısında tıbbi sekreter olarak çalışmaması, doğrudan “Aile Sağlığı”na hizmet edecek girişimlerde bulunması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Harmancı 2011 yılında hemşirelik yüksekokullarından İ.Ü. ,9 Eylül Üniversitesi (D.E.Ü) ve Ege Üniversitesi (E.Ü.)’nin YÖK tarafından hemşirelik fakültesi yapısına ilerletilmesinin övünç kaynağı olduğunu belirterek kuruluşunun 50. yılında İ.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu’nun fakülte olmasına geçit verildiğini söyledi.

Harmancı konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz İ.Ü.’nde akademik ve klinik alanda görev alan hemşireler olarak öncelikle eğitim birliği açısından sağlık meslek liselerinden hemşire yetiştirilmemesini, hemşirelerin olumsuz çalışma koşullarını, özellikle güvencesiz çalışma sisteminin düzeltilmesini, hemşirelerin aile sağlığı hemşiresi olarak görevlendirilmelerini talep etmekteyiz”

Hemşireler haklarını korumak amacıyla 16 Mayıs Pazartesi günü saat 09.30’da İ.Ü. Fen Fakültesinde Cemil Bilsel Konferans salonunda toplanacak.

Töreninin ardından Taksim Meydanı’nda Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı’nın yapmakta olduğu “Kadın Şiddetine Karşı 7/24 Nöbete Eylemi”ne destek verdi.
“Hemşireler Haftası Etkinlikler” 18 Mayıs Çarşamba gününe kadar İ.Ü.’ye bağlı olan çeşitli fakültelerde devam edecek.