Kurultay sırasında sandık kurullarına cinsiyet kotasına uyulmadığı gerekçesi ile itirazlar yapılmış, Pazar günü de Çankaya İlçe Seçim Kurulu bu itirazları reddine karar vermişti. CHP Gençlik Kolları eski Başkanı Umut Tunç, gelen tehditler üzerine bir üst makama itirazda bulunmazken, 2 CHP'li delegeler ise karara itiraz etti. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun kararını yerinde bularak, eski Genel Sekreteri Önder Sav'a yakın isimlerin talebinin reddedilmesi yönünde kararını açıkladı.

RAHAT NEFES ALDI

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun verdiği red kararı ile bir nebze rahatlarken, dilekçecilerin bir kısmının Yüksek Seçim Kurulu'na gitmesini olumsuz karşıladı.

Kurultayda Parti Meclisi'nin kadın kotasının hesaplanma yöntemine ilişkin itirazılarını içeren dilekçelerini YSK'ya sunan delegeler, red kararı ile bir kez daha yıkıldı. YSK'ya verilen dilekçelerde tüzük gereği yüzde 25 olan cinsiyet kotasının blok liste ve Bilim Yönetim ve Kültür Platformu için ayrı ayrı uygulanması gerektiği ancak, kurultayda buna uygun davranılmadığı belirtiliyordu.

Başvurunun anlamı yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK'ya yapılan başvuruyu anlamsız bulduğunu ve ilçe seçim kurulunun aldığı kararın kesin olduğunu ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, daha önce Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na itiraz yapıldığını ve bu itirazın reddedildiğini hatırlatarak, 'İlçe Seçim Kurulu kararı kesindir, (YSK'ya) başvurunun bir anlamı yok' dedi.

Dilekçecilere telefonla tehdit

Kurultay PM seçiminde cinsiyet kotasına uyulmadığı için yedek iki kadın üyenin PM'ye girmesi gerektiğini ileri süren delegeler arasında bulunan CHP Gençlik Kolları eski Başkanı Umut Tunç, telefonla gelen ölüm tehditlerinin ardından YSK'ya yapacağı başvurudan vazgeçti.

En ufak aykırılığımız yok

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, 15. Olağanüstü Kurultay'a ilişkin yapılan itirazlarla ilgili olarak, 'Partililerimiz endişe etmesinler, kurultayımızda en ufak bir hukuka aykırılık yoktur' dedi. Parti Meclisi'nin (PM) oluşumunda kadın kotasının yanlış uygulandığı yönünde Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na yapılan itirazın reddedildiğini, ancak aynı gerekçeyle Yüksek Seçim Kurulu'na başvurulduğunu belirten Batum, İlçe Seçim Kurulu'nun kararının kesin karar olduğunu ifade etti.

Kurultayda hukuka aykırılık bulunmadığını vurgulayan Batum, 'Tüzük çok açıktır.

Tüzük, 'organlarda en az dörtte bir kadın üye olur' diyor. Tüzüğe göre, Parti Meclisimiz de bir organdır ve yine tüzüğe göre de Parti Meclisi 80 kişiden oluşur.

80'in dörtte biri de 20 eder ve PM seçimlerinde 21 kadın yer almıştır' dedi.

Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na 'delege olmayan bir kişinin kurultay divanında görev yaptığı' ve 'parti üyesi olmayan iki kişinin PM'ye seçildiği' iddiasıyla da iki yeni başvuru daha yapıldığının hatırlatılması üzerine de Batum, delege olmayan birinin divanda görev yapmadığını, PM'ye seçilen herkesin de parti üyesi olduğunu söyledi.