KCK soruşturması kapsamında tutuklanan BDP ’li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın, belediye dozerlerini, kepçelerini şehirden tank gibi geçirdiği, gösterilerde molotofla yakılan bankaları söndürmeye giden itfaiyeleri yoldan çevirerek yangını söndürmelerini engellediği ortaya çıktı. Van Belediye Başkanı Kaya ile eski BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş ve eski Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler ise ‘’terör örgütü üyesi olmak’’ suçundan tutuklandı. Edremit ve Özalp belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 7 kişi ise dün adliye sevk edildi.

28 Şubat’ta tankla ‘balans ayarı’ yapıldı

28 Şubat sürecinde ‘demokrasiye balans ayarı’ için yürütülen tanklar, Hükümet’in yaptığı düzenleme sonrasında Resmi Bayram törenlerinden de çıkartıldı. Ancak, bu geleneğin BDP’de hayat bulduğu ortaya çıktı. Çarpıcı ayrıntılar Van’da belediye başkanlarının gözaltına alındığı operasyon dosyasından çıktı. Belediye başkanlarının gözaltı gerekçeleri, şiddet eylemlerine destek sağlamak oldu. 19 Nisan 2011’de Diyarbakır’da görülen KCK duruşmasını protesto etmek amacıyla Van genelinde düzenlenen gösterilerde Kaya’nın şiddet eylemlerini bizzat tırmandırdığı iddia ediliyor.

Araçları yürüttü olaylar başladı

Gösterilerin PKK/KCK yürütme konseyinin talimatıyla yapıldığı da belgelenirken, gösteriler sonrası Belediye’nin halkı tahrik edecek davranışlara girdiği belirtildi. Pekçok kamu binası ve banka şubesinin molotoflarla yakıldığı 19 Nisan 2011’de meydana gelen olayların başlamasından önce sabah saatlerinde Van Belediyesi’ne ait onlarca kamyon, kepçe, dozer, çöp kamyonu ve itfaiye araçlarının şehir merkezinde tank gibi yürütüldüğüne ilişkin görüntüler dosyaya girdi. Belediyeye ait araçların belediye garajından çıkış yaparak şehrin merkezindeki Cumhuriyet Caddesi’nde yürütülerek gövde gösterisi yaptığı ve 28 Şubat sürecindeki gibi bir görüntü oluşturduğu belirtildi. Dozer ve kepçelerin geçişinden sonra olayların Belediye Başkanı’nın gözetiminde başladığı, yakılan binalara ise itfaiye araçlarının müdahale ettirilmediği iddia edildi. Çıkan olaylar neticesinde bir bankaya yapılan molotoflu saldırı sonrası banka görevlisi bir hamile kadının çocuğunu düşürdüğü iddia edildi.

Başkan’ın şok talimatı kamerada

Van Belediye Başkanı Kaya’yla ilgili çarpıcı bir görüntü kaydı da dosyaya girdi. Görüntülerde molotoflarla yakılan yerlere müdahaleye giden itfaiye araçlarının önünün kesilmesi talimatının bizzat Kaya tarafından verildiği görülüyor. Kaya “İtfaiye niye geliyor, önünü kesin, itfaiyenin önünü kesin..” talimatı veriyor. Bu kapsamda yakılan bir banka şubesini söndürmeye gelen itfaiye aracını Kaya’nın durdurup geri çevirmesiyle ilgili polis kamerası kaydı kendisine gösterildi. Başkan Kaya, Van BDP il başkanı Cüneyt Caniş ve Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler tutuklanırken 4 şüpheli serbest bırakıldı. KCK operasyonunda gözaltına alınan Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi de çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

STAR