Brezilya'nın siyasi sığınma hakkı tanıdığı İtalyan militan Cesare Battisti'nin, Brezilya Yüksek Mahkemesinin İtalya'ya iadesini reddetmesinin ardından serbest bırakıldığı bildirildi
 
AFP muhabiri, Brezilya'da dört yıldan bu yana hapiste olan solcu militan Battisti'nin avukatlarıyla birlikte geceyarısı Papuna Cezaevinden çıktığını belirtti. 
 
İtalya'da dört cinayetten müebbet hapse mahkum olan ve iadesi istenen Battisti, cezaevinden çıkışında hiçbir açıklama yapmadı. 
BREZİLYA'DAN AYRILMAYA NİYETİ YOK
Avukatlarından Luis Roberto Barroso, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Battisti'nin Brezilya'dan ayrılmaya niyeti olmadığını" söyleyerek, müvekkilinin bugün Adalet Bakanlığına giderek sürekli oturma izni için başvuracağını belirtti. 
 
Eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Ignacio Lula da Silva (Lula) görevini Dilma Rousseff'e devretmeden bir gün önce, 31 Aralık 2010'da Battisti'ye siyasi sığınma hakkı tanımıştı. 
 
Bu gelişme, iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu. 
 
Bu arada, Battisti'nin iadesini talep eden İtalya, Yüksek Mahkemenin bu kararına sert tepki gösterdi. 
 
İtalyan Gençlik Bakanı Giorgia Meloni, mahkemenin bu kararının "kurbanların aileleri için son derece aşağılayıcı" olduğunu söyledi. 
 
Brezilya'da 18 Mart 2007'den bu yana cezaevinde olan Battisti, Komünizmin Silahlı Proleterleri (KSP) adlı sol terör örgütü adına işlediği dört cinayetten dolayı müebbet hapse mahkum olmuştu. Battisti, hakkındaki suçlamaların tümünü reddediyordu.(aa)