Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, toplantıya girerken yaptığı açıklamada, borçlanma maliyeti her gün daha da yükselerek kritik eşiğe gelen İtalya'ya dışarıdan yardım beklememesi uyarısında bulundu. Fekter, "Ekonomisinin büyüklüğü nedeniyle İtalya dışarıdan yardım ummaması gerektiğini biliyor." dedi.
 
Ekonomik büyüklüğünün yüzde 120'sine ulaşan 1,9 trilyon Euro'luk kamu borcuyla Yunanistan'ın ardından Euro Bölgesi'nde en ağır borç yüküne sahip İtalya'nın kurtarılma operasyonuna ihtiyaç duyması halinde 600 milyar Euro gerekecek. Euro Bölgesi kurtarma operasyonları için oluşturduğu toplam 440 milyar Euro'luk Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun elinde, daha önceki Yunanistan, Portekiz ve İrlanda operasyonları nedeniyle 200 milyar Euro kaldı.
 
Avrupa Mali İstikrar Fonu bütçesini, dış kaynak ve kaldıraç yöntemiyle 1 trilyon Euro'ya yükseltilebilirse İtalya kısmen rahatlayacak. Uluslararası piyasalarda 10 yıllık İtalyan tahvillerinin faiz oranı dün sabah yüzde 6,73 ile yeni bir rekor kırdı. Psikolojik eşik kabul edilen yüzde 7'nin aşılması halinde Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'nın krizin yeni kurbanı olmasından endişe ediliyor.
 
IMF ile birlikte AB gözetimini kabul eden İtalya'da bugünden itabaren Avrupa Merkez Bankası uzmanları çalışmaya başlayacak.