Dört yıldır bu binada oturan Serhan Akbaşak, komşularını da uyandırarak kurtardı.

İngiltere’de 6 Ağustos’ta başlayan şiddet olayları akıllara Tottenham’daki 73 yıllık binanın yakıldığı fotoğrafla kazındı. Bu binada yaşayan ve yangından son anda kurtulan Türk genci VATAN buldu. 8 yıl önce Londra’ya yerleşen Burçin ve Serhan Akbaşak çifti 4 yıldır bu binada oturuyordu.

Grafik tasarımcı Serhan Akbaşak İstanbul’a giden eşi Burçin Hanım’ı akşamüstü Heatrow Havalimanı’na bıraktıktan sonra evlerinin yolunu tuttu. Bölge çok gergindi. Dükkanlar kapanmış, yollar ıssızlaşmış, hemen hemen her köşede eli sopalı gruplar toplanmıştı. Gece 11’de gençler, sağa sola saldırmaya başladı. Serhan Bey kontrolden çıkan olayları şöyle anlattı:

Alevler bir anda her yeri sardı

“Önce evimizin 50 metre uzaklığındaki karakola saldırdılar. Polis hiçbir şey yapamadı. Markete saldırdılar, bir otobüs yaktılar, daha sonra evimizin karşısındaki belediye binasına sıra geldi. Kalabalık dur durak bilmiyordu... Belediye binasından çıkan yağmacılar önce apartmanımızın altındaki halıcının camlarını kırmaya başladılar. Yüzleri maskeliydi. İçeriye girdiler, birkaç halıyı çıkardılar, baktılar ki halılar işlerine yaramayacak içeriye molotof kokteyli attılar ve olan oldu. Alevler her yeri bir anda sardı. Duman üst katlara yayılıyordu. Koridora çıktım. 3 yağmacı ile karşılaştım. Kapıyı kapatıp eve girdim. Kısa bir süre sonra yine kapıyı açtığımda göz gözü görmüyordu.”

Zafer çığlıkları attılar

“Yukarıya çıktım kapıları yumrukladım. Komşularımın bir kısmı uyuyormuş, yangın yayılmadan apartmandaki herkesi uyandırdık ve dışarı kaçtık. 10 daireyi ben uyandırdım. Yanıma sadece cüzdanım ve cep telefonumu alabildim. Kısa bir süre sonra ateş tüm binayı sardı ve 73 yıllık apartmanımız alev topuna döndü. Canımızı zor kurtarmıştık. Yağmacılar zafer çığlıkları atarak uzaklaştılar. Polis müdahale edemedi. Bir süre sonra itfaiye geldi, ama her şey için çok geçti.”

Tüm emeği ve hayallerim yandı

Akbaşak “İstanbulluyuz. Dil öğrenmek için geldim ve Londra’yı çok sevdim, daha sonra eşim de geldi. Bunlar aklımın ucundan geçmezdi. Ama tüm hayallerim ve emeğim bu evde yandı” dedi. Akbaşak çifti bir otele yerleştirildi, yarından itibaren devlet evlerini kaybedenlere geçici ev vermeye başlayacak.