İşçilerimiz, çatışmaların içinden geçerek Türk vatandaşlarının bulunduğu havaalanına gelen Bingazi Başkonsolosu Davutoğlu"nun isyancılarla nasıl pazarlık yaptığını görüntüledi.

Libya"nın Bingazi ile Sirte kentlerinden uçaklarla tahliye edilerek Muğla"nın Dalaman ilçesine gelen Türk vatandaşlarının getirdikleri video görüntülerinde şiddetin boyutları ve Türk diplomatların kaos ortasında canlarını dişlerine takarak nasıl görev yaptıkları görüldü.

Çatışmaların en şiddetli olduğu anda Türkiye"nin Bingazi Başkonsolusu Ali Davutoğlu eli silahlı isyancıların bırakmak istemediği Türk işçileri alıp güvenli bir yere götürdüğü, bir Türk işçi tarafından fotoğraflanmış. Telefonla ulaşılan 56 yaşındaki Başkonsolos Ali Davutaoğlu, “Türk şirket yöneticilerine soğukkanlı ve sağduyulu davrandıkları için teşekkür ediyorum. Şu an durum sakin” dedi.

Türk vatandaşlarının getirdikleri ve cep telefonları ile çektikleri görüntülerde, Sirte ve Bingazi"de yağmalanan Türk şantiyeleri ile başkent Trablus"un kenar mahallelerine kadar ulaşan isyancıların bir devlet dairesini koruyan Kaddafi"nin askerini linç görüntüleri ortaya çıktı.

Bir diğer görüntüde ise Trablus"a 40 kilometre kadar yaklaştıkları ileri sürülen isyancılar ile Kaddafi"ye bağlı güçlerin kent önünde beklemesi nedeniyle çatışma olasılığından korkan Türk işçilerin şantiyelerde bavullarını topladığı, ancak mahsur kaldıkları görüldü.

İşçi Devrim Şimşek, Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu"nun işçileri kurtarmak için eşiyle beraber isyancıların arasına girip kendilerini çekip çıkardığını anlattı.

İşçimiz konsolosumuzu anlattı

Şimşek, olaylar patlak verdiği sırada Bingazi kentini terketmek için harekete geçtiklerinde isyancıların kendilerini havalimanında topladıklarını söyledi. Şimşek, şöyle dedi:

“Ne olacağını bilmiyorduk. Sokaklarda isyancılar Kaddafi"nin adamlarına, onlar da diğerlerine ateş ediyorlardı. Havalimanında eli silahlı adamlar bizi bir yere topladı. Aramızdan bazı yabancıları alıp başka yerlere götürüyorlardı. Kaddafi"nin bazı adamları işçilerin arasına saklanmış. Büyük gerginlik yaşanıyordu. Şantiyeden ayrılmadan önce konsolosluğumuzu arayıp yardım istedik, nerede olduğumuzu anlattık. İki saat sonra kurşunların arasından otomobili ile geçip gelen Bingazi Konsolosumuz Ali Davutoğlu"nu gördük. Yanında eşi de vardı. İsyancılarla görüştü, hayatımız kurtuldu. Bingazi"den ayrılıncaya kadar da bizi yalnız bırakmadı.”

Çatışmadan geçti

Göreve 1 Eylül 2010 tarihinde başlayan Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu, kendisine telefonla ulaşan DHA muhabirine eşi Yeşim Davutoğlu ve şoförüyle havalimanına nasıl gittiklerini anlattı:
“Çatışmaların ortasından geçerek havalimanına vardığımızda eli silahlı muhaliflerle görüştük, soğukkanlı olmamız gerektiğini anlattım ve Türk vatandaşlarımızın can güvenliği konusunda söz aldım. Libyalı muhalifler işçilerimizi daha güvenli bir yere götürdü.”

Havaalanında tahliye için Türk vatandaşı kalmadı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya"da bulunan Türk vatandaşlarının tahliyelerinin devam ettiğini bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Vatandaşlarımızın tahliyeleri devam ediyor. Libya"dan 16 tarifeli, 25 özel tahliye ve 22 askeri olmak üzere, toplam 63 uçak, 3 gemi, 1 firkateyn ve özel şirketlerimiz tarafından havayolu ile toplam 18 bin 375 kişi ülkemize getirilmiştir. Getirilen yolcuların bin 91"i yabancı uyrukludur.”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Trablus ve Bingazi havaalanında tahliye edilecek Türk vatandaşı kalmadığını belirtti.

Milliyet