Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet Menekşe'nin haberine göre Sivas’taki Kangal Balıklı Kaplıcaları’nda yaşayan, “doktor balıklar” olarak da adlandırılan Kangal balıkları, her ne sebepten olursa olsun kaplıca dışına dahi çıkarılmaları yasakken, yurtiçi ve yurtdışına kaçırılarak, yüksek fiyatlar karşılığında tedavi amaçlı kullanılıyor.

Sivas’a 98, Kangal ilçe merkezine 13 kilometre uzaktaki Kangal Balıklı Kaplıcaları, dünyanın önemli kaplıca turizm merkezlerinden biri olarak biliniyor. Özellikle sedef hastalığına ve diğer cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılan ve “doktor balıklar” olarak adlandırılan balıklarıyla ünlü kaplıcalar Türkiye’de ve dünyada da büyük ilgi görüyor.

Buradaki kaplıcalarda yaşayan doktor balıkların kaplıca dışına çıkarılmaları ise kesinlikle yasak. Balıkların bu yöreye ait olduğuna dair Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret belgesi alınmasının yanı sıra, 2003’te Sivas Valiliği, çıkardığı bir tebliğ ile balıkların bilimsel araştırmalar da dahil olmak üzere, kaplıca dışına çıkarılmasını yasakladı.

GÜVENLİK VE KORUMA YOK

Fakat alınan tüm yasal önlemlere rağmen, balıklar kaçak yollardan yurtiçi ve yurtdışına kaçırılarak, yüksek fiyatlar karşılığında tedavi amaçlı kullanılıyor. Jandarmanın ve Kaymakamlığın, para ve idari ceza uyguladığı ancak bunun da yeterli olmadığı ve her yıl onlarca balığın yurtdışına kaçırıldığı belirtiliyor.

Kangal’daki balıklar ile aynı özelliğe sahip doktor balıklar, Kangal’a 32 kilometre uzaklıktaki Kalkım köyünde de bulunuyor. Kalkım köyünde ise ne bir tesis ne de güvenlik bulunuyor. Bu yüzden de doktor balıkların daha çok buradan götürüldüğü belirtiliyor.

Kalkım köyünde, balıkların olduğu bölge Kültür Bakanlığı’na devredildiğine ancak koruma altına alınmadığına, ayrıca balıkların başka illere ve yurtdışına kaçırılmasını engellemek için de hiçbir önlemin bulunmadığına dikkat çekiliyor.

Geçen yıllarda da Antalya, İzmir, Muğla gibi şehirlerde 5 yıldızlı otellerde doktor balıkların kullanıldığı tespit edildi. Bunun üzerine, Kangal Kaymakamlığı illerin bulunduğu valiliklere resmi yazı yazarak tebliğe aykırı hareketten dolayı işlem yapılmasını ve kapatılmasını istediği halde herhangi bir sonuç elde edilemedi.

Kangal Kaymakamlığı, balıkların bulunduğu suyun içinde selenyum maddesi bulduğunu, su sıcaklığının belli bir seviyede tutulması gerektiğini belirtiyor. Fakat doktor balıkların, yüksek maliyetle doğal ortamları dışında da yaşatılıp çoğaltılabildiklerine dikkat çekiyor.