Doğu, tarımsal ilaçların ve kuyu suyu kullanmanın parkinson riskini artırdığını belirtti. Hastalık çok yavaş ilerlediği için belirtileri de fark edilemiyor.

Hareketlerde yavaşlama, istirahat halinde ellerde titreme, kaslarda sertlik ve denge bozukluğu ile ortaya çıkan parkinson, yaşlılık hastalığı olarak bilinse de başlangıç yaşı 20'lere kadar inebiliyor. Nörolojik bir hastalık olan parkinson, tedavi altına alınmadığında hayat kalitesini düşürüyor. Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Okan Doğu, çilek, yaban mersini ve elma gibi meyvelerin içerdikleri bazı antioksidan maddeler nedeniyle erkeklerde hastalık riskini yüzde 40 civarında azalttığını belirtiyor. Ancak bu besinleri düzenli tüketmek gerekiyor. Egzersiz de beyin sağlığını koruyor.

Parkinson Hastalığı Derneği'ne göre ülkemizde 100 bin civarında parkinson hastası bulunuyor ve bu rakamın 2030 yılında iki katına çıkacağı öngörülüyor. Türkiye'deki hastaların yüzde 60'ı ise bu hastalığa yakalandığının farkında değil. Kronik ilerleyici bir hareket hastalığı olan parkinson, hareketlerin kontrolü ve koordinasyonunda görevli dopamin kimyasal maddesini üreten hücrelerin yavaş yavaş ölmeye başlaması sonucu ortaya çıkıyor. Doç. Dr. Doğu, ülkemizde genç parkinson hasta sayısının fazla olduğunu ifade ediyor. Akraba evliliği nedeniyle genç yaşlarda genetik parkinson hastalığının görüldüğünü belirten Okan Doğu, tarımsal ilaçlara maruz kalma ve içme suyu için kuyu suyu kullanmanın hastalık riskini artırdığını söylüyor.

Belirtileri neler?

Parkinsonun belirtileri genellikle çok sinsi ve yavaş bir biçimde başlıyor. Ancak en sık rastlanılan belirti sadece bir elde başlayan istirahat halinde görülen titremedir. Kişi harekete başladığında veya dikkatini titreyen vücut bölgesine çevirdiğinde titreme azalır ya da kaybolur. Ancak yürürken tekrar belirginleşir. Hastalığın diğer belirtileri ise şöyle: El yazısında ani küçülme, koku duyusunda kayıp özellikle muz, turşu, meyan kökü gibi yiyeceklerin kokusunu alamama, derin uyku esnasında yatakta tekmeleme, vurma, yürürken kolları sallayamama, kabızlık, düşük tonlu konuşma...