Adana Ticaret Odası Başkanı (ATO) Şaban Baş, ekonomideki istikrar ortamının devamının sağlanarak piyasalardaki olumlu etkinin vatandaşlara da yansıtılması gerektiğini belirtti.

Baş, yazılı açıklamasında, dünyanın gelişmiş birçok ülkesinin krizden kurtulma çabası verdiği dönemde Türkiye'nin yakaladığı ekonomik istikrarın memnuniyet verici boyutlara ulaştığını kaydetti.

İki yıl önce ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizi geride bırakan Türkiye'nin, halen krizle boğuşan ülkeler için model alınmasının gurur verici olduğunu anlatan Baş, şöyle devam etti:

''Türkiye yaklaşık bir ay önce referandum gibi çok ciddi bir sınavı geride bıraktı. Böylesine önemli bir gelişmenin ardından siyasal ve ekonomik istikrar da sağlıklı bir şekilde sürüyor. Türkiye'nin dışarıdan da 'iş yapılabilir, yatırım yapılabilir' bir ülke olarak görülmesi tüm piyasalara moral verdi.

Sivil toplum kuruluşu ve meslek odalarının temsilcileri olarak hep muhalif olarak algılanırız. Oysa unutulmamalı ki hepimiz bu ülkede yaşıyoruz ve güzel gelişmeleri alkışlarken, tersi oluşumları da eleştirmek durumundayız. İçinde bulunduğumuz dönem Türkiye açısından çok önemli. Çünkü, 2009'un ilk yarısında ekonomisi yüzde 11,1 küçülen Türkiye, bu yılın ilk yarısında yüzde 11'lik büyüme ile dünyada Çin'le birlikte zirveyi paylaştı. Yine aynı dönemde faiz oranları yüzde 13,8'den 8,5'e, işsizlik yüzde 13'den 10,5'e, bütçe açığı yüzde 23,2'den 15,4'e düştü. 2009'un ilk yarısıyla bu yılın aynı döneminde, ihracat 51,4 milyar dolardan 58,4'e çıktı. Önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik büyüme konusundaki beklentiler olumlu seyrediyor. Bu yıla ilişkin büyüme tahminleri de genellikle yüzde 6 ile 7 arasında değişiyor. Sürekli olumsuz gelişmelere örnek gösterilen Türkiye'nin yakaladığı bu başarının göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.''

Baş, ekonomideki istikrar ortamının devamının sağlanarak piyasalardaki olumlu etkinin vatandaşlara da yansıtılmasını isteyerek, istikrarın sürdürülmesi için her kurum ve kuruluşun sürece olumlu katkı sağlaması gerektiğini belirtti.

KOBİ'lerin desteklenmesinin ekonomideki bahar havasının piyasaların yanı sıra vatandaşa da yansımasına katkı sağlayacağını ifade eden Baş, KOSGEB kredilerinin daha da çeşitlendirilerek, uygulamalarda sorun yaratan bazı maddelerin tekrar gözden geçirilmesini istedi.

-ADANA'NIN EKONOMİK GÖSTERGELERİ-

Baş, Adana'nın ekonomik göstergelerinin de Türkiye'ye paralel bir gelişme kaydettiğine belirterek, şunları kaydetti:

''En önemli verilerden biri olarak gösterilen ihracatımız, krizin etkisini hissettirdiği 2009 yılının ilk altı aylık diliminde, 2008'in aynı dönemine göre yüzde 31 azalış göstererek 508 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekonominin tekrar rayına girdiği günümüzde ise ihracatımız 2010'un ilk 6 ayında, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 10 artış kaydetmiş ve 561 milyon dolara yükseldi. Adana ekonomisinin lokomotifi konumundaki Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde kullanılan enerji oranı da krizin hüküm sürdüğü 2009 yılının ilk 6 ayına oranla elektrikte yüzde 35, doğalgazda da yüzde 31'lik artış göstererek istikrarın habercisi oldu. Protesto edilen senet sayısındaki göstergeler de geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneme göre 2010 yılında yüzde 35.6 oranında azalma gösterdi.''

A.A.