Elektromanyetik herşeyi engelleyen kumaş savunma sanayiinin göz bebeği olmaya aday

Bu yıl Ar-Ge için 15 milyon dolar kaynak ayıran İstikbal, icatçı kuruluş oluyor. Geçen yıl 'Organik Kumaş'ı üreterek adından söz ettiren İstikbal, şimdiye kadar ki en büyük icadı olan ve 'Biocare' ismi verilen kumaş ile sadece kendi alanında değil, başta sağlık ve savunma olmak üzere 20 sektörde yeni bir çığır açmaya hazırlanıyor.
100 KİŞİ ÇALIŞTI

Günlük hayatta kullanılan elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98.5 oranında engelleyen kumaşın geliştirilmesinde 100 kişilik bir uzman ekip görev aldı ve 1 milyon YTL'lik kaynak kullanıldı. 'Biocare' kumaşla üretilen ev tekstili ve yatak ürünleri 1 Mayıs'ta piyasaya çıkacak. Erciyes, Ege ve Fatih Üniversitesi'nden öğretim üyeleriyle yapılan çalışmalarla geliştirilen 'Biocare' kumaşlı ürünler başta ABD ve Avrupa olmak üzere dış pazarlara da ihraç edilecek.

STRATEJİK BİR ÜRÜN

Manyetik bariyer özelliğinden dolayı 'Biocare' kumaşla kaplı araç radara yakalanmıyor. Kumaşın savunma sanayiinde önemli bir yere sahip olması bekleniyor. Elktromanyetik her şeyi engelleyen ürünün bu açıdan stratejik olduğuna dikkat çeken İstikbal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak, devrim niteliğindeki ürünü yatak sektöründe kullanmak üzere harekete geçtiklerini belirtip “Ancak daha sonra birçok alanda kullanılabilir olduğunu gördük. Milli çıkarlarımız açısından çok önemli olduğuna inandığımız bu ürünün yurtdışında askeri amaçlı kullanımını istemiyoruz."


Dinlenme kâbusuna son!

İstikbal ve Boyteks Ar-Ge ekibinin yaklaşık bir yıl sürdürdüğü çalışma ile geliştirilen 'Biocare', nano teknolojik iplikler kullanılarak, özel bir örgü sistemi ve geometri ile Kayseri'de üretildi. Yansıtma özelliği sayesinde kumaş, kapladığı alanın içine elektromanyetik dalgaların girmesini neredeyse tamamıyla engelliyor. Başta TÜBİTAK olmak üzere yerli ve yabancı birçok üniversite tarafından onaylanan bu özellik sayesinde birçok insanın korkulu rüyası olan dinlenme kâbusu son

bulacak. Çünkü 'Biocare' kumaştan yapılan duvar kağıdı ile evin dinlenmesi mümkün olmayacak.


İcat çıkarmaya devam...

Sadece fiyatla rekabetin sürdürülebilir olmadığını belirten Memduh Boydak, 120 kişilik Ar-Ge ekibiyle önümüzdeki dönemde daha çok yenilikçi ürün geliştireceklerini vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türk şirketleri olarak küresel rekabet şartlarında Biocare gibi yenilikçi ve inovatif ürünlere yönelmemiz kaçınılmazdır. Başta toplum sağlığına hizmet etmesini arzu ettiğimiz bu katma değerli ürünü ülkemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. 'Biocare' kumaşın elektromanyetik kirliliği önleyeceğini belirten İstikbal A.Ş. Teknik Genel Müdür Yardımcısı Mesut Yiğit, elektromanyetik kirliliğin zararlarını şöyle sıraladı: Başağrısı, yorgunluk, dikkat azalması, hafıza bozuklukları, konsantrasyon eksikliği, uyku ve tepki verme bozuklukları...