Çalışma Bakanı Dinçer, Türkiye'de bugünkü şartları sabit kabul ettiklerinde dahi yıllık yüzde 1 puan büyümeye 100 bin istihdam düştüğünü söyledi ve ekledi: Bir de çalışma hayatını da esnekleştirirsek 50 bin kişi daha iş bulma imkanına erişecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 'Türkiye'de bugünkü çalışma hayatı şartlarını sabit olarak kabul ettiğimizde ekonomimiz yılda yüzde 1 puan büyürse, istihdamımız yüzde yarım artmaktadır. Bu ise aşağı yukarı 100-115 bin civarındaki işçiye, insana tekabül etmektedir' dedi.

ESNEKLEŞTİĞİ ZAMAN BİR DE GÖRÜN

Çalışma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB ETÜ ve İŞKUR işbirliğiyle yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (BECERİ'10) Projesi'nin tanıtımında Dinçer, "Ama çalışma hayatımızı esnekleştirirsek o zaman ekonomik büyüme aynı olsa bile yaklaşık 50 bin kişi daha fazla istihdam oluşturma imkanına sahip olacağız" dedi.

DOKUZ AYDA 1 MİLYON KİŞİ İŞ BULDU

Dinçer, bu yıl eylül ayı sonuna kadar yaklaşık 953 bin kişinin iş sahibi olduğunu belirtirken, 'Yıl sonunda inşallah bu rakam birazcık daha artacak diye varsayıyoruz. Ama eğer bunu sürekli hale getiremeyecek olursak Türkiye'deki işsizlik sorununu çözme şansımız da olmayacak' şeklinde konuştu.

TEORİYİ YIKIP TOBB'U DİREKSİYONA ALDIK

Her yıl ortalama 800 bin kişinin çalışma hayatına atıldığını, işgücüne katıldığını ifade eden Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Biz artık şu duvarı yıkıyoruz; toplumun ve piyasanın ihtiyaçlarından uzak teorik eğitimden uzaklaşıyor ve daha çok ihtiyaca odaklanmış bir programı hedeflemeye başlıyoruz. Biz bakanlık olarak direksiyondan kalktık, TOBB'u direksiyona oturttuk. Yaklaşık her yıl 200 bin kişi olmak üzere 5 yıl süreyle bu çabayı ortaya koyacağız.'

MAKSADIMIZ CEZA DEĞİL

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, maaşını alamayan belediye işçileriyle ilgili olarak, 'Sendikaların talebini de karşılayan düzenleme yapıldı ve sorun çözüldü' dedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın da engelli işçilerin bundan zarar göreceği yönünde eleştirileri olduğunun hatırlatılması üzerine de Dinçer, şunları dedi: 'Biz temel amaç olarak ülkemizdeki özürlülerin istihdamını artırmak istiyoruz.'

Bardağın dolu tarafına bakalım

'Bugüne kadar çalışma hayatıyla ilgili sorunlarımızı tartışırken daha çok işsizlik oranları üzerinden tartışmayı yürütüyor ve tabiri caizse bardağın boş tarafına bakmayı tercih ediyoruz" diyen Bakan Dinçer, "İşsizlik oranları 2009 yılında yüzde 14 idi, '2010'da yüzde 12 olacak, 2011 yılında şu noktaya çekeceğiz' diye hedefler koyuyoruz. Aslında bu yanlış değil" dedi ve ekledi: "Belki kat etmemiz gereken mesafeyi belirlemek konusunda bize ipucu veren bir yaklaşım tarzı. Ancak bu meselenin bir başka boyutu da istihdam oluşturmayla alakalıdır." Ekonomilerin artık istihdam dostu ekonomiler olmaktan hızla uzaklaştığını belirten Dinçer, teknolojik gelişmeler ve değişmelerin etkisiyle ekonomilerin, istihdam oluşturma kapasitelerini sınırladığını, bunu aşabilmenin yegane yollarından birinin çalışma hayatını mümkün olduğu kadar esnekleştirmek olduğunu

söyledi.

Hayırlı bir iş yapıyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, 'Bundan daha büyük bir proje olamaz. Bugüne kadar uygulanmış en somut proje... Sanayicilerimize sesleniyorum: ne olur bunun farkına varın' dedi. Hisarcıklıoğlu, mesleksizliğin, en az işsizlik kadar ciddi ve acil çözüm gerektiren bir sorun olduğunu vurguladı. Projeyi medyanın dikkatine de çekmek istediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, 'Herhalde burada bir başka etkinlik yapsak bu kadar az medya buraya gelmezdi. Hayırlı bir işe herkesin sahip çıkması lazım. Bakıyorum burada sadece 7 tane kamera var. Hayırlı bir iş yapıyoruz ya ondan dolayı kamera da yok" şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, projenin ilk aşamasını tamamladıklarını, 81 ilde seçilen 111 okulda, 92 milyon lira yatırım yapıldığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: '19 ilde 2 bin 235 şirketimiz projeden stajyer istihdam etme talebimizi kabul etti. Yani 20 binden fazla işsizimize şimdiden umut olduk. Daha projenin analiz ve tanıtım çalışmaları sırasında bunu başardık."

400 bin kişiye mesleki eğitim kursu

Uluslararası standartlarda olduğu gibi en az yüzde 40 oranda istihdam sağlamamız gerektiğine değinen Dinçer, bunun altından kalkabilmek için yaklaşık 80 bin personel olması gerektiğini, ancak 2 bin 400 kişi ile çalıştıklarını söyledi. Dinçer, 'Bunun üstesinden gelemeyeceğimize göre çok düşük maliyetli proje yürütüyoruz. Türkiye'de şu anda 781 belediyemizle anlaşarak onların personelini eğittik' dedi. Tüm il düzeyinde örgütü olan olan kurumlarla konuştuklarını, yaklaşık 870 kurum ve birimle sözleşme yaptıklarını ifade eden Dinçer, sadece Esenler Belediyesi'nce geçen sene bu süreçte bin 500 kişinin işe yerleştirildiğini anımsattı. Dinçer, 2009 yılında 167 bin kişiye kurs düzenlediğini, 2010 yılında 150 bin kişiyi geçtiklerini, işe yerleştirme oranını da yüzde 3-4'lerden yüzde 10'ların üzerine çıkardıklarını anlatarak, 2011 yılı için aşağı yukarı 400 bin kişiye mesleki eğitim kursu açmayı planladıklarını bildirdi.