- Parti kapatılmasına temelde karşı olduğumuzu söylemiştik. Ama burada istisnai bir durum var. Terör olaylarının odağı haline geliyorsa bir parti ülke yararına olur diye düşünüyorum. Kapatma kararının özünü terör ve şiddet olaylarının haline gelmesi olarak ifade etmiştim

- Toplum olarak yargı kararına saygı duymayı bir anlayış olarak benimsemeliyiz

- Anayasa Mahkemesi"nin kararını MHP olarak saygıyla karşılıyoruz

- Bu kararı tartışılır hale getirmek, bölücü terörü cesaretlendirecek kavramları kullanmanın ülke için yararlı olmayacağını söylemekteyiz

- 37 siyasetçi yasak kavramında. 2"si DTP"nin eşbaşl-kan konumunda.

- Bu gelişmeler olurken DTP, sine-i millete dönmeyi düşünebilecekleri, böyle bir kararı aldıklarını, fakat kararı Diyarbakır"da yapılacak kongrede kesinleştireceklerini söyledi.

- KCK yönetiminin bir ayağını oluşturmaktadır.

- Toplantı sonunda milletvekillerinin istifa dilekçesinin grup vekillerine bırakıldığı ve istifa mektuplarının Cuma günü TBMM"ye verileceği belirtilmiştir.

- Kararlarına saygı duyuyoruz

- Anayasa"nın 84. maddesşne göre istifaların Meclis"e gelmesi haline orada onaylanması gerekir

- Bu onay süresinde DTP"li vekillerin aldıkları kararlar doğrultusunda istifanın tek yönlü bir tasarruf olması nedeniyle MHP, TBMM"de istifaların kabulü yolunda oy kullanacaktır.

- AKP, 7 yılı aşkın bir süredir TBMM"de yüksek oranda bir temsil yürütmektedir

- AKP yönetiminin cepheleşme ve kamplaşmayı öngören, çatışmayı körükleyen bir anlayışla hareket ettiği görülmektedir.

- MHP, ülkenin cephelere ayrılması, etnik ve mezhep temelinde bir ayrışmanın ortaya çıkması, ve bunun bir çatışmaya dönüşmesini kabul etmemektedir.

- Türkiye"yi bir kardeş kavgasına götürecek hatalardan uzak kalmalıyız

- Açılım projesi, bize göre bir yıkım projesidir

- AKP gereken dersi çıkarmamıştır

- Kurtarılmış bölgeler yaratarak, daha sonra bunu belli amaçlar doğrultusunda kullanma eğilimi de ortaya çıkabilir

SORU - CEVAP

SORU: daha önce bu projeye ilişkin hiçbir çalışmada yer alamayacağınızı söylediniz. Toplumsal olaylarda kan akmaya başladı. Gül vasıtasıyla liderler bir araya getirilmek istenirse siz gider misiniz?

Cumhurbaşkanı"nın büyük fırsat, uzlaşma zemini oluştuğu düşüncesinden hareketle liderlerle Köşk"te görüştüğünü hatırlıyoruz. MHP olarak bu davete katıldık. O görüşmenin özü, o öze dayalı sonraki gelişmeleri değerlendirdiğimizde açılım projesinin Sayın Gül bir tarafıdır. İlk görüşmeden hayırlı bir sonuç elde edilmemiştir. Açılımın ayrışmaya dönüştüğü bir ortamda yapacağı toplantı geç kalınmış bir toplantıdır. Liderlerle toplantı yapacağın Bakanlar Kurulu"na başkanlık ederek mevcut durumu iktidarla görüşüp, kararı kamuoyu ile paylaşması yerinde oalcaktır. Davet olması halinde görüşmenin tekrarında bir fayda görmüyoruz.

SORU: MGK"ya ilişkin 20 Kasım"dan sonraki bakış açınız geçerli midir? Diyarbakır"a nasıl gideceğimizi görürsünüz dediniz. Öyle bir programınız olacak mı?

MGK"nın toplantısı sonrası kamuoyuna gelenek haline gelmiş bildirisi MHP net ifadeler kullanarak gerekli sözü söylemiştir. O günden sonra da değişiklik olmadığı görülmüştür. MHP olarak devletin zirvesi kimlerden oluşuyor, bu zirvede olanların açılıma nasıl yaklaştıklarını kamuoyuna anlatmalarını istemiştik. Hala aynı fikirdeyiz. Güneydoğu"da MHP vardır. 5.6 oranında oy da almıştır. Zaman zaman siyasi partiler belli bölgelerde oy patlaması yapar, belli bölgelerde zayıf kalabilir. MHP"yi Güneydoğu"ya gitmeyen bir parti olarka takdim etmek en azından internet sayfalarından Kürdistan haritasına baktığınızda alınmak istenen toprak parçasının Hatay üzerinden Sivas"ın ötesine bir çizgiyle talip olduklarını görürsünüz. Başbakan herhalde şuur altında "Herhalde Türkiye bölünürse buradan bölünür" diye bir bölünme haritası çizmeye çalışıyor. Bu gafletten kurtulması lazımdır. Belki MHP AKP gibi 81 ilden vekil çıkarmamıştır. Ama bir gün çıkaracaktır. Türkiye"de birilerinin tahriki ile biz de ""Madem böyle söylüyorsunuz yarın sabah Sivas"tan öteye gidiyoruz"" diye bizi tuzağa düşürmeye kimsenin hakkı yok. Sayın Başbakan"ın buna aklı da yetmez. Öteye nasıl gideceğimizi Diyarbakır"da göreceksiniz.

SORU: Başbuğ, Trabzon"da "TSK olarak rahatsısız" dedi. Dolapdere"deki olaylarla ilgili olarak silah çeken kişi eğer üyemizse ihraç edeceğiz dediniz. Ettiniz mi?

Yeni Şafak gazetesi olarak üyemiz olduğunu belirlediniz mi? Belirlediyseniz o zaman konuşuruz

SORU: Partinizin çok da telefon dinlemelerden muzdarip olmadığınız yönünde bir hava var. Önlem aldınız mı?

Sıkıntımız yok. Zaten az konuşan bir yapımız var. Cep telefonu ile daha az konuşuyoruz. Bizi dinleyip ne yapacaklar.

SORU: Ergenekon süreci hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye"de anarşi ve sosyal şiddet, darbe, ihtilal teşebbüsleri 40 yıldan bu yana toplumu meşgul eden önemli konular olarak toplumun dikkatindedir. Türkiye tarıma dayalı toplumsal süreçten sanayiye dayalı toplum sürecine geçerken, 68"li yıllardan sonra bir sosyal anarşi ortamında bulunulmuştur. Bazı şeyler birbirine karıştırılır hale geliyor. Bu karıştırmalardan yararlanmak isteyen odaklar ortaya çıkıyor. Türkiye"de hangi konu çözülmeye yönelse çözümlerin yetersiz olabileceği bir sosyal ortam yaratılıyor. Türkiye"de adını tasvip etmediğimiz, Türkiye"de bazı olayları gün ışığına çıkartıp bazı sorgulamaları yapan süreci sabırla bekleyerek, yargının alacağı kararlar sürecinde sabırlı olmakta yarar var. Filan tarihte şu belge, filan tarihte şu kişi… gibi bir yaklaşımla sorunu çözümsüzlüğe doğru götüren yaklaşımlardan uzak kalmalıdır. Ergenekon"u başka bir zemine çekerek Türkiye"yi anlaşılmaz, içinden çıkılmaz bir ülke haline getirmeye çalışanları artık anlamamız lazım. Bazı kişiler var, 2 yıl olmuş. Neden orda olduğu belli değil. Bütün bunlar toplumda bir acı yaratıyor. Yargıya olan güveni sarsıyor. Demokratik Toplum Kongresi hangi amaçla oluşturulmuştur? Bu kongreye kimler katılmaktadır?

SORU: Obama"nın Türkiye ziyaretinde ""Tarihinizle yüzleşin, Ruhban Okulu"nu açın, Kuzey Irak"taki hükümetle ilişkilerinizi düzeltin"" dedi. Hükümet de bunları yerine getirme çabası içinde. Bunlarla uğraşırken gündemi unutuyoruz. Esnafın, işçinin derdi başka.

MHP"nin görüşlerini ve önerilerini 14 Aralık 2009"da Bütçe Genel görüşmeleri başladığında ayrıntılı olarak paylaştık. Televizyondaki Arka Sokaklar dizisi olmasa Türkiye"nin arka sokaklarından kimsenin haberi olmayacak. Devlet arka sokakları sahiplenemiyorsa Türkiye"de hiçbir şeye sahip olamaz demektir. Ayaklanmaları çocuk oyunu olarak hafife almak doğru değildir. Hükümetin Terörle Mücadele Komisyonu bunu bir çok yönden ele almalı.

SORU: TBMM"de Başbakan ""Sizi de gördük. İktidarınız zamanında Merkez Bankası soyuldu"" dedi.Cevabınız ne olacak?

Sayın Başbakan, MHP"yi anlaması oldukça zor olan bir şahıs. 3,5 yılda üçlü koalisyonda MHP"yi nasıl fark edecektir.

SORU: Toplumsal olayların sokaklara dökülmeis ile ilgili Gül"ün "güzel şeyler olacak" sözünden hareketle sokaklarda güzel şeyler olmadığı gözüküyor.Açılım projesi devlet projesi dedi başbakan. Devlet projesinde devletin kuşatılması mı vardır?

Bu devletin zirvesi kimdir? Bunu toplum bilmiyor. Devletin kurumları arasında çatışma var. Uyum neresidir. Bilemiyoruz. Bu bir yıkım projesidir. Bu yıkım projesine kim katılırsa ihanet çizgisine geliyor demektir. Birinci isteğimiz AKP"liler Kızılcahamam"da toplansın ve "Nereye götürüyoruz biz Türkiye"yi"" diye tartsınlar. Yıkım projesinden vazgeçmelerinde yarar vardır. Eli silahlı kim varsa silahı teslim ederek adaletin önüne çıkartabilecek bir kararlılığı ortaya koymakta yarar vardır. Bunları yapmazsa sandıkta ne olacağını görecektir.

SORU: DTP"li vekillerin durumu ne olur?

DTP"li vekiller İstifaları kabul edilmezse ya milletvekilliği sıfatını. Özlük haklarını koruyarak Meclis faaliyetlerine katılmama ya da Barış ve Demokrasi adı altında birleşerek yola gitmek durumu olacaktır. Hangi konularda nerede duracaklarını iyi belirlemeleri lazım. / hürriyet