CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavgayı değerlendirirken, ''Bu, demokrasi tarihimiz açısından kara bir lekedir. Tanklarıyla, toplarıyla gelsinler, konuşacağız'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisince Swissotel'de düzenlenen toplantının ardından, basın mensuplarının TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavgaya ilişkin sorularını yanıtladı.Kılıçdaroğlu, eğitim uzmanları ile gazetecilerle bir araya geldiklerini ve toplantının güzel geçtiğini belirterek, eğitim uzmanlarının yasa teklifinin doğuracağı sorunları anlattığını, gazetecilerin ise bazı teknik bağlamda sorularının olduğunu ifade etti.

Bir gazetecinin, ''Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülmesi sırasında, CHP'li ve AK Partili üyeler arasında tartışma yaşandı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, parlamentodaki görüşmelerin demokrasi tarihi açısından kara bir gün olarak kayda geçtiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, şu görüşleri ifade etti:

''Eşkıyanın parlamentoda olduğunu bize hatırlattılar. Milletvekillerimizin tekmelenmesi, onların konuşturulmaması, baskı uygulanması, demokrasi açısından ayıptır. Yazıktır bu ülkeye. Çocuklarımızın geleceği için üzülüyoruz. Bütün kavga çocuklar için, çocuklarımızın geleceği için. Siz bütün eğitimi bir tarafa bırakıyorsunuz, eğitim uzmanlarını bir tarafa bırakıyorsunuz, Bakanları bir tarafa bırakıyorsunuz, parlamentoda militanlarınızla beraber bir teklifi yasalaştırmak için mücadele ediyorsunuz. Bunu yaparken de muhalefeti konuşturtmuyorsunuz.

Muhalefet konuşmayacak. Muhalefet en doğal hakkı olan muhalefet görevini yerine getirmeyecek. Niçin? Efendim, Sayın Erdoğan rahatsız oluyormuş. Bir an önce geçmesi gerekiyormuş, bırakın olgunlaşsın, bırakın tartışalım. Salı günü bu konuya çok daha ayrıntılı gireceğim. Çünkü arkadaşlardan bazı bilgiler aldım ama henüz ayrıntıları bilmiyoruz. Salı günkü konuşmada tüm ayrıntılara girip değerlendireceğim. Grup başkan vekillerimize söz verilmedi. Zaten yapılan yasa dışı bir iş. Bu, demokrasi tarihimiz açısından kara bir lekedir. Bir milletvekiline, hani diyorlar ya 'milli irade milli irade...' Halkın seçtiği milletvekili bırakın konuşsun, 'hayır efendim konuşmasın, konuşursa dayak atarız.' Tanklarıyla toplarıyla gelsinler, konuşacağız.''

PARLAMENTER DEMOKRASİ FİİLEN SONA ERMİŞTİR
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavgayı değerlendirirken, ''Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Bu iş bitti'' dedi.

İnce, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavganın ardından, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
''Yere düşmüş arkadaşımıza tekme atan bir ş....siz vardı'' ifadesini kullanan İnce, ''Hangi mahkeme ne yapıyorsa yapsın. İnsanlıktan nasibini almamış mahluklar'' diye konuştu. İnce, şöyle devam etti:

''AKP'liler, 'bizim çoğunluğumuz var, sizi konuşturmayız, gerekirse döveriz' diyorlar anlayacağınız. Milletvekili dövüyorlar, gazeteci dövüyorlar. Burada bizim can güvenliğimiz de kalmadı. Yüreği olan herkese sesleniyorum; CHP burada. Bunlara ezilmeyeceğiz, pes etmeyeceğiz. Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Bu iş bitti.''

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise ''Bugün çoğunluğun zorbalığının TBMM ve Türk milletinin tarihine geçirildiği gündür. Bugüne kadar ben AKP'nin eğilimini 'otoriter eğilim, otoriter rejim' olarak tanımlıyordum ama otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır, onun da ötesine geçmiştir. CHP bu teklifin peşini bırakmayacaktır'' dedi. CHP milletvekilleri daha sonra ''Kahrolsun faşizm'' şeklinde slogan attı.