Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) şimdi de gönüllü ayrılık çağrısı yapıldı. Küresel ekonomik krizin yaşandığı dönemde 16 ay boyunca çalışanlarının maaşlarını yüzde 35 oranında düşüren Erdemir yönetimi, emekliliği gelen ve istifa etmek isteyenlere teşvik veriyor. 
 
2005'te Oyak Grubu'nun Özelleştirme İdaresi'nden aldığı Erdemir, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada teşviklerden emekliliğe hak kazanan veya kazanmayan herkesin yararlanabileceği belirtildi. 
 
Açıklamada, "Bu uygulama kapsamında, şirketimizden kendi arzusuyla ayrılmak isteyen personele, yasal olarak hak kazandıkları kıdem ve ihbar tazminatlarına ilave olarak ek ödeme de yapılacaktır" denildi.
 
Ereğli'nin CHP'li Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sendikayla Erdemir arasında yapılan işbirliğiyle işçi kıyımı yaşandığını söyledi.
 
REKOR KÂRA '0' ZAM TEKLİFİ
Posbıyık, "Yaptıkları yeni sözleşmede 5 yıl olan profesyonel kadro süresini 8 yıla çıkardılar. Amaçları çalıştığının hakkını alan işçiyi çıkarıp yerine bin lira maaşla yeni adam almak. Burası rekor kâr açıklarken, şimdi ucuz işçi alıp maliyet düşürmek istiyorlar" dedi. 2010'u 973 milyon liralık rekor kârla kapatan Erdemir, bu yılın ilk çeyreğinde de karını yüzde 62 artırmıştı. Erdemir yönetimi çalışanlarına yüzde sıfır zam teklif etmiş, çalışanlar da grev kararı vermişti. Erdemir'de bunlar yaşanırken, Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın yılın ilk çeyreğinde 31 milyon liralık kara rağmen çalışanlarına yüzde 6.27 zam vermesi Erdemir işçisinin tepkisini çekmişti.