CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, AKP ile CHP arasında varılan uzlaşmada arzu ettikleri sonuca ulaştıklarını belirterek, “İstediğimiz irade beyanı için AKP’yi masaya oturttuk. Vazgeçilmezlerimizi uzlaşı metnine koydurduk. Doğru tepki verdik, yasal düzenlemelerin yolunu açtık” dedi.

Uzlaşma metnini Cumhuriyet’e değerlendiren Toprak, “Genel başkanımızın kararlı duruşu sayesinde amacımıza ulaştık. İlk günden beri üzerinde durduğumuz konu, ortaya çıkan bu konuyla ilgili bir ‘irade beyanının’ ortaya konmasıydı. Meclis’in sorununu çözmesi gereken yer yine Meclis’tir. Metin AKP’yi masaya oturttuğumuzun ve istediğimizi elde ettiğimizin kanıtıdır” diye konuştu.

Ortak metinde, CHP’nin istediği unsurlardan ikisinin yer aldığını belirten Toprak, “Tüm milletvekilerinin TBMM’de olması gerektiği vurgusu bizim için birinci vazgeçilmez unsurdu. Metinde yer aldı. İkincisi ise anayasa ve diğer mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması gerektiği vurgusuydu. O da yer aldı. Tepkimizi doğru koyduk. Yasal düzenlemenin yolunu açtık” dedi.

Metnin CHP’nin beklentilerini karşılamadığı yönündeki eleştiriler konusunda ise Toprak, “Tabii ki eleştiri yapılabilir. Ama biz onurlu duruşumuz ile Türk halkının dikkatini çektik. Eski genel başkanımızın, şu andaki liderimizle yaptığı görüşmenin içeriğini basına açıklaması AKP karşısında müzakere gücümüzü zayıflattı” dedi.