İstemeden yaptığım şeylerin sayısı o kadar azdır ki! Onları da yanımdaki biri için istemeyerek yapmışımdır
Türkiye tarihine damga vuran pek çok olaya tanıklık eden usta gazeteci Savaş Ay, meslek hayatında 35 yılı geride bıraktı. SABAH'ta yazdığı 'insan hikayeleri' ile yüreklere dokunan Ay; gazetecilikte geçen yıllarını NG dergisine anlattı:

Gazetecilikten televizyona geçmiş, televizyonda da ses getiren programlara imza atmış birisiniz. Bu noktada gazete mi televizyon mu?
Tabii ki gazetecilik... Ben, yazılı basında yetiştim. Söz uçar, yazı kalır. Televizyonculuk bireysel bir iş. Gazete ise takım çalışması gerektirir.

HALKTAN BİRİYİM
Pek çok insan için siz 'Savaş Abi'siniz. Sokaktaki insanlar sizi kendine yakın buluyor. Bu imajınızı sadece yaptığınız programlara mı bağlıyorsunuz?
Halkın içinden biriyim, hep öyle kalmaya özen gösterdim. Şöyle açıklayabilirim; halk gibi yaşarsın çünkü maddi koşulların öyledir. Bir de maddi koşulların iyidir ama sen yine de ortalama bir hayat seçersin. Ben ikincisini seçtim. İstesem ben de Boğaz'da, yalıda yaşayabilirim ama Cihangir'de bir apartman dairesinde yaşamayı tercih ediyorum. İstesem lüks eğlence mekanlarına gidebilirim ama türkü barları tercih ediyorum.

Bu tercihlerinizi halkın gözündeki imajınızı korumak için mi yoksa böyle mutlu olduğunuz için mi seçtiniz?
İnsanlar kabataslak ikiye ayrılır. Bir kısım insan; istediği her şeyi yapamaz, istemediği şeyleri yapmak zorunda kalır. İkinci kısım ise; istediği her şeyi yapamaz ama istemediği hiçbir şeyi de yapmaz. Ben ikinci kısma giriyorum, istediğim şeylerin hemen hemen tümünü gerçekleştirdim ve istemeden yaptığım şeyler o kadar azdır ki... Onları da kendim için değil, yanımdaki biri için yapmışımdır istemeye istemeye...

Mesleğinizi yaparken sizi çok derin etkileyen olay ya da olaylar nedir?
Her an olayların içinde yer alan bir insanın bu soruya yanıt vermesi zor. 18 deprem gördüm. Kahramanmaraş, Malatya, Çorum, Sivas katliamlarını gördüm. Hangisinin beni daha çok etkilediği noktasında nasıl bir ayrım yapabilirim ki... Acıları teraziye koyup, "Bak bu daha ağır bastı" diyemiyoruz.

Yeni projeiniz var mı?
atv'de 'Fısıltı Gazetesi' adı altında kısa haberler yapıyorum. Ayrıca bir sinema projem var. Hem senaryosunu yazacağım hem yöneteceğim bir film olacak. Bunun dışında üç dört proje daha var...

Yayın tarihi: 12 Haziran 2009 - Cuma
Web adresi: /Gunaydin/2009/06/12/istedigim_seylerin_hepsini_gerceklestirdim
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.