Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe... Yemek yemeden haftalarca yaşayabilen insan, su içmeden ancak birkaç gün yaşayabiliyor. İnsan vücudu için bu denli önemli olan su, zayıflamak isteyenlerin de vazgeçilmezi... Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, besinlerin sindiriminden vücut ısısının denetimine kadar bir çok işlevi yerine getiren suyun zayıflama üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

GÜNDE 2 LİTRE

İnsan vücudundan normal koşullarda günlük ortalama 2,5 litre su kaybı oluyor. Bu nedenle günde ortalama 10-12 bardak (2-2,5 litre) su içilmesi gerekiyor. Az su içmek zayıflamayı engelliyor. Yaz ayları yaklaştıkça artan sıcaklıkla birlikte vücudun su toplamaması için, bol miktarda su içmek gerekiyor. Su miktarında azalma oldukça, vücutta depolanan yağ miktarı da artmaya başlıyor. Ayrıca az su içen kişinin böbrekleri de iyi çalışmıyor. Böbreklerin görevini karaciğer üstlenmek zorunda kalıyor. Bu durumda karaciğer daha az yağı enerjiye dönüştürebiliyor. Vücutta yaşanan bu dengeler zayıflamayı son derece olumsuz etkiliyor. Az içilen suyun zararı kadar, fazla içilen suyun da zararları var. Gereğinden çok fazla su içilmesi vücudun sıvı-elektrolit dengesini bozuyor, toksik etki yaratıyor ve su zehirlenmesine neden olabiliyor.

ÇAY VE KAHVEDEN UZAK DURUN

İçilen çay, kahve gibi içecekler, asla suyun yerini tutmayıp, vücuttan su atımını artırıyor. Çay, kahve gibi besinlerin çoğunda doğal olarak bulunan kafein uyarıcı özelliğe sahip. Yorgunluğu geciktiriyor ve duyarlı olan bireylerde uykusuzluğa neden olabiliyor. Ancak idrar yapıcı etkisinden dolayı vücuttan su kaybına neden oluyor ve dolaşımda yarattıkları bozukluklar nedeni ile selülit oluşumuna destek oluyorlar.

YEŞİL ÇAY İÇ YAĞLARDAN KURTUL

Yeşil çay: Yeşil çay, metabolizma hızını artırarak, yağ yakımına yardımcı oluyor. Günde 2-3 fincan yeşil çay tüketimi önerilebilecek günlük tüketim düzeyidir. Bitki çayları: Karışık bitki çaylarının idrar yapıcı etkileri oldukça fazla. Ancak günde 2 poşetten fazla tüketilmeleri vücutta su dengesini bozuyor Maden suyu ve sodaları: Maden suyu ve soda yüksek oranda sodyum içeriyor. Yüksek tansiyon hastalarının bu tür içeceklerden uzak durmalı.