İbrahim(32), Sinan(29) ve Yasemin(19) doğuştan engelli 3 kardeş. Yürüyemiyor, konuşamıyor ve çok zor hareket ediyorlar. Onların tek şansı ise fedakar babaları Aydın Der ve fedakar anneleri Habibe Der. İmkansızlıktan okutamadıkları ve tedavi ettiremedikleri çocuklarına hayatlarını adayan Der ailesinin yaşam öyküsü aynı zamanda fedakarlığın, direncin ve sevginin de yaşam öyküsü.
 
80 metrekare büyüklüğündeki evde çocukların hareket edebileceği alan ise son derece kısıtlı. Çocuklar dışarı çıkarken tekerlekli sandalyelerini kullanabiliyorlar. 19 yaşındaki Yasemin'inse tekerlekli sandalyesi yok. Yasemin, anne ve babasının yardımıyla hareket edebiliyor.
 
Çocukları yaz ayında her gün dışarı çıkardıklarını söyleyen baba Aydın Der, "Kışın her gün evdeler ama yazında sürekli dışarı çıkarıyoruz. Her gün ilgileniyoruz. Her şeyi anlarlar. Yalnız yürüyemiyorlar. Konuşmaları da ağır. Küçük beyinde bir sinir merkezi olurmuş. Burası sinirlere komut vermiyormuş. Onun dışında bir sorun yok" diye konuştu.
 
57 yaşındaki Der, "Sağ olduğumuz sürece çocukları bırakmayı düşünmüyoruz" diye konuşan Der, çocukları bazen evinin yakınında bulunan parka getirebildiklerini söyleyerek, uzak yerlere gidemediklerini kaydetti. Baba Aydın Der, vakit geçirmek ve çocukları mutlu etmek amacıyla bahçede çocuklara her gün gazete okuyor.
 
Çocuklar arasında ağabey İbrahim'i 2-3 yaşındayken denize götürdüklerini söyleyen baba Aydın Der, "Onun dışında denizi gören hiçbiri olmadı. Kucağımızdayken götürebildik" dedi.
 
Fedakar anne Habibe Der ise çocukları söz konusu olunca göz yaşlarını tutamıyor. Anne Der, "Yerine göre sırtım kuramadan akşamı getiriyorum, zorlukları var tabi. Onlar da genç. Gezmek istiyor, dünyayı görmek istiyorlar" ifadesini kullandı.
 
Evlerinin yakınında bulunan parktan belediye ekiplerinin yardımıyla hiç göremedikleri denizi görmeye giden kardeşler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Denizi 30 yıl sonra yeniden gören İbrahim, denizin çok güzel olduğunu ve çok mutlu olduğunu söyledi.. Hayatının son 32 yılını çocuklarına ayıran baba Aydın Der, "Her baba bunu yapmaz ama insan olanın bunu yapması lazım" dedi.
 
Der ailesinin fedakarlığını fark eden Theorie Tekstil, babalar günü sebebiyle fedakar baba Aydın Der'e yılın en iyi babası ödülünü layık gördü. Genel Müdür Fahri Çakır, engelli evlatlarıyla bir ömür geçirecek ailelere dikkat çekmek istediklerini ifade ederek, "Bu sebeple 32 yıldır büyük bir fedakarlık örneği gösteren Aydın babayı yılın babası seçtik. Çevremizi çok iyi gözlemlememiz gerekiyor. Engelli evlatlarımızın hayatlarını kolaylaştıran ailelere destek olmamız gerekli" ifadesini kullandı. (iha)