Gül’ün isteğiyle MGK’da askerlerle siviller karışık oturdu
 
Hakkari Çukurca’daki terörist saldırının gölgesinde gerçekleşen kritik Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ilklere sahne oldu. TSK’nın Kuzey Irak’a gerçekleştirdiği harekatın ardından gerçekleşen MGK, Cumhurbaşkanı Gül’ün başkanlığında dün saat 14.30’da Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Hakkari’nin Çukurca ilçesinde meydana gelen hain saldırıda şehit olan askerler için Van’da düzenlenen törene katılmaları nedeniyle 1 saat gecikmeli başladı.
 
İlk kez katıldılar
 
Orgeneral Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanı olarak ilk kez katıldığı toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Erten ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu da ilk kez hazır bulundu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da ilk kez MGK toplantısına katıldı. Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten de 30 Ağustos’ta resmi olarak orgeneral rütbesini takacağı için toplantıya korgeneral rütbesinde katıldı.
 
MGK’da asker ve sivilin karışık oturması dikkat çekti. Köşk’ün talebiyle gerçekleşen oturma düzeninde, üyeler protokol sırasına göre karışık şekilde toplantı masasında yer aldı.
 
Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, bu değişikliğe ilişkin olarak, MGK’nın şimdiye kadar süregelen oturma düzeninin ilk kez dünkü toplantıda değiştiğini ve bundan sonraki toplantılarda da bu uygulamanın süreceğini belirtti.
 
İki farklı taraf yok
 
MGK toplantılarında kurulun asker üyelerinin masanın bir tarafında, sivil üyelerinin diğer tarafında oturduğunu hatırlatan Sever, “Toplantıda iki farklı taraf varmış gibi” ortaya çıkan görüntünün giderilmesi amacıyla, protokol sırasına göre, asker ve sivil üyelerin oturmasına karar verildiğini kaydetti. Sever, bundan sonraki MGK toplantılarında kurulun asker ve sivil üyelerinin karışık şekilde masada yer alacağını bildirdi.
 
Muhalefete bilgilendirme
 
Cumhurbaşkanı Gül’ün dün gerçekleşen MGK toplantısının ardından TBMM Başkanı ile ana muhalefet partisi liderini bilgilendirecek olması da MGK’nın diğer bir ilki oldu. Gül’ün TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bugün Çankaya Köşkü’nde görüşmesi bekleniyor.
 
Başbakanlık’ta ön toplantı
 
Başbakan Erdoğan, MGK öncesinde, kurul üyesi bakanlarla bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutundaki toplantı, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Toplantıya, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katılması dikkat çekti.
 
Otoritenin gücü hissettirilecek!
 
MGK Genel Sekreterliği’nden önceki MGK bildirilerinin aksine daha uzun bir bildiri yayınlanması dikkat çekti. MGK bildirisinde özetle şöyle denildi:
 
YENİ STRATEJİ
 
Terör örgütünün gerçekleştirdiği menfur saldırılar ve terör örgütüne karşı yürütülen mücadele tüm boyutlarıyla ele alınmış, örgütün hain amaç ve hedeflerine ulaşamayacağı bir kez daha vurgulanarak, terörle mücadelede alınacak ilave önlem ve tedbirler değerlendirilmiştir.
 
Terör örgütünün Türkiye’nin güven ve istikrarını sabote etmesine kesinlikle izin verilmeyeceği, bölge halkının huzur ve esenliği için varolan güvenlik ve otoritenin en güçlü şekilde hissettirileceği, terörle mücadelede yeni strateji ve yöntemlerle daha etkin, kararlı ve sonuç alıcı bir mücadelenin ortaya konulacağı vurgulanmıştır.
 
EN SERT KARŞILIK
 
Terör örgütünün menfur eylemlerine bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en sert şekilde mukabele edileceğinin altı çizilmiştir... Daha etkin ve kararlı şekilde sürdürülecek olan terörle mücadelenin demokrasiden ve hukuk devleti anlayışından asla taviz vermeden devam ettirileceği, hayatın olağan akışını olumsuz etkileyecek hiçbir gelişmeye izin verilmeyeceği, devletin tüm kurum ve kuruluşlarının azami uyumu ve koordinasyonuyla daha etkili mücadele stratejilerinin hayata geçirileceği ifade edilmiştir.
 
MESAFE KOYUN
 
Demokratik parlamenter sisteme ve hukuk devleti anlayışına inanan her kesimin, bölücü terör örgütünün eylemleriyle arasına mesafe koymasının, insanlık dışı kanlı eylemlere karşı insani bir duyarlılık sergilemesinin, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü yakından ilgilendiren terörle mücadele konusunu ulusal bir mesele olarak görerek daha sorumlu ve duyarlı davranmasının önemi özellikle vurgulanmıştır. Sivil toplum örgütlerinden medyaya ve siyasi partilere kadar her kesimin terörle mücadelede ulusal dayanışma duyarlılığı ve ortak hareket şuuru geliştirmesinin gerekliliğinin altı çizilmiştir.
 
TAVİZ VERİLMEYECEK
 
Tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet ilkelerinden hiçbir şart altında taviz verilmeyeceğine, halkımızın birlik ve kardeşliğine, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne halel getirecek hiçbir girişime müsamaha gösterilmeyeceğine dikkat çekilmiştir.
 
DIŞ DESTEK
 
Diğer yandan terörizme karşı yürütülen mücadelenin en önemli boyutlarından biri olan, teröre ve terör örgütü yandaşlarına yönelik dış desteğin kesilmesini teminen, başta komşu ülkeler olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelere bu yöndeki sorumluluklarını üstlenmeleri ve somut dayanışma sergilemeleri çağrısı yinelenmiştir.
 
SURİYE’DE DERİN ENDİŞE
 
Suriye’de 5 aydır sürmekte olan toplumsal olaylarda can kayıplarının artarak sürmesinden duyulan derin endişe dile getirilmiş, sivil halka yönelik şiddet ve güç kullanımının derhal durdurulması ve dost ve kardeş Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda demokratik bir siyasi değişim ve dönüşümün belirli bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilmesi ve bu süreçte ifade, siyasi parti örgütlenmesi ve barışçı gösteri tertiplenmesi özgürlüklerinin güvence altına alınması gerektiği birkez daha vurgulanmıştır.
 
YENİ TERÖRLE MÜCADELE STRATEJİSİ:
 
MGK’da hayata geçirilme kararı alınan yeni terörle mücadele stratejisinin satır başları şöyle:
 
- Valiler, terörle mücadele eden unsurların sevk ve idaresinde komutayı ele alacak.
 
- Polis- jandarma arasındaki yetki karmaşasının önüne geçilecek, polis özel harekat timleri ile jandarma birlikleri koordineli biçimde operasyon yapacak.
 
- Operasyon kararı verildikten sonra hızla uygulanacak.
 
- Terörle mücadelede özel harekat timleri etkin kullanılacak
 
- Terörden etkilenen bölgelerde profesyonel askerler kullanılacak
 
- Hava unsurları ve özel birliklerin ağırlıklı kullanılacağı nokta operasyonlar yapılacak.
 
- Polis timleri küçük gruplar halinde uzun süre arazide kalacak. Operasyonlar düzenleyecek.
 
- Terör örgütü uzantıları için hemen yasal işlem yapılacak.
 
- Terör örgütü ile bağlantılarını kesmeyen siyasi aktörler uyarılacak, uyarılar dikkate alınmazsa hukuki süreç işletilecek.
 
- PKK’nın Avrupa merkezli finansal trafiğine karşı diplomatik girişimler etkinleştirilecek. 
 
- TSK’ya sınır ötesinde sıcak takip yetkisi veren hükümet tezkeresinin 1 yıl daha uzatılacak.
 
vatan