Ak Parti’nin ‘hukukçu’ kurmayı artık başbakan yardımcısı 
BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ: İlahiyat ve hukuk fakültelerini bitirdi. 3 Kasım 2002’de Meclis’e girdi. Yeni ceza yasaları çalışmalarında aktif görev aldı. Anayasa dahil, partinin tüm hukuksal çalışmalada yer aldı. 

Başbakan’ın sağ kolu... Partinin ‘sessiz karakutusu’ 
İÇİŞLERİ BAKANI İDRİS NAİM ŞAHİN: Ortaokuldan bu yana Başbakan’ın yakın arkadaşı. AKP’nin kuruluşundan bu yana da partide aktif görevde. 2006’da yapılan revizyonda kabineye alınacağı, ancak Cumhurbaşkanı Sezer’in vetosu nedeniyle yapılamadığı iddia edilmişti. Basınla ilişkilerini en alt düzeyde tutan Şahin, partinin ‘sessiz karakutusu’. 

En genç bakan, gençlikten sorumlu olacak 
GENÇLİK VE SPOR BAKANI SUAT KILIÇ: 1972 doğumlu. Hukuk Fakültesi mezunu. Kanal 7, NTV ve Kanal D’de yapımcı, sunucu ve editör olarak görev yaptı. Galatasaray stat açılışında protestoları, “İdraktan mahrum sefillere yazıklar olsun” diye değerlendirince tepki toplamıştı. 

YÖK’ün ‘intihal’le suçladığı Milli Eğitim Bakanı 
MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖMER DİNÇER: 2005’te YÖK Genel Kurulu’nca ‘kitabında aşırma yaptığı’ gerekçesiyle, üniversite öğretim üyeliği mesleğinden çıkarıldı. Ancak profesör unvanını kullanabiliyor. Geçen dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ydı. 

Alevi açılımını yönetti 
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: 60. hükümete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atandı. 2009’da Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı oldu. Alevi açılımını koordine etti. 

Ve kabinenin gediklileri... 
BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ: 60. hükümette başbakan yardımcısıydı. 12 Haziran’da memleketi Manisa’dan Bursa’ya kaydırıldı. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN: 2002’den itibaren ekonominin tepesinde görev yaptı. Mali kural ve IMF anlaşmasının yenilenmesi görüşmelerinde Başbakan’la kısmen ters düştü. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY: İçişleri Bakanı olarak ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nin de koordinatörlüğünü yürüttü. Yeni hükümette de ‘açılım’ la ilgili çalışmalarda söz sahibi olması bekleniyor. 

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI: 2002’de parlamentoya girdi. 60. hükümette Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yaptı. Gümrüklerdeki yolsuzluk nedeniyle zor günler yaşadı. 

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN: Ankara Sanayi Odası Başkanlığı’ndan siyasete girdi. 60. hükümette önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ardından da Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı. Özellikle ihracatçılarla arası iyi. 

AB BAKANI EGEMEN BAĞIŞ: 2002’de milletvekili seçildi. Ocak 2009’dan bu yana AB ile ilgili Devlet Bakanı ve Başmüzakereci’ydi. 

DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU: 2009’da milletvekili olmadan Dışişleri Bakanlığı’na atandı. Türkiye’nin dikkat çeken dış politikasının mimarı olarak görülüyor. 

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK: Bütçedeki performansı nedeniyle başarılı bulunan bakanlardan. Ancak seçimlerde Batman’daki oy oranının gerilemesi nedeniyle bakan olup olmayacağı merak ediliyordu. 

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ: 2002’den beri kesintisiz bakan. Sağlıktaki uygulamaların mimarı. AKP’ye de oy kazandırdığı bilinen hastanelerin her kesime açılması Akdağ’ı başarılı yapıyor. 

GIDA, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI MEHMET MEHDİ EKER: 60. hükümette de Tarım Bakanlığı yaptı. Et ithalatındaki gümrük duvarlarını indirerek ‘kritik’ bir karara imza attı. 

SANAYİ, BİLİM VE TEKNOLOJİ BAKANI NİHAT ERGÜN: Son dönemde ‘yerli marka otomobil’ ve elektrikli araba projeleri ile kamuoyunun odağında yer aldı. 

ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: Elektrik dağıtım ihaleleri ile ilgili yoğun bir dönem geçirdi. 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY: İzmir’deki oyların artmasından sonra kabineye gireceğine kesin gözüyle bakılıyordu. 

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU: Uzun yıllar DSİ’de genel müdürlük yaptı. 60. hükümette Çevre ve Orman Bakanı’ydı. 

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN: Yeniden Adalet Bakanı. Hükümetin hukuk alanında attığı adımların mimarı. 

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM: Duble yol, havayolu ulaşımının ucuzlatılması, hızlı tren gibi, hükümetin iddialı olduğu projeleri yürüten isim. İzmir’de AKP’nin oy oranlarının artırılmasında da etkili oldu. 

KALKINMA BAKANI CEVDET YILMAZ: DPT’den sorumlu Devlet Bakanı’ydı. DPT kapatılınca oluşturulan Kalkınma Bakanlığı’nı yürütecek.



KABİNEDE TEK BAŞINA 
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI FATMA ŞAHİN: Kabinede tek kadın bakan. Kadın kolları başkanı olarak partisinin seçim başarısındaki anahtar isimlerden biri olarak görülüyor. 3 Kasım 2002’de Gaziantep’ten TBMM’ye girdi. Seçim bölgesinde ‘Fatma Bacı’ olarak biliniyor. Özellikle, Töre-Namus Cinayetleri ve Çocuklara Karşı Şiddeti Araştırma Komisyonu’ndaki çalışmalarıyla dikkat çekti. “Feminizmden bugüne kadar kimse bir fayda görmemiştir bundan sonra da görmeyecektir” görüşünü dile getiren Şahin, seçimlerden hemen önce de yapacağı ilk çalışmalarından birinin TV dizileri olacağı sinyalini verdi. Şahin, “Aileyi parçalayan, bizi biz yapan değerleri yok eden, birlikte yaşamayı normalleştiren, nikahsız yaşamayı çok normal bir ilişki gibi anlatan birçok dizinin Türk toplumunu ciddi manada sıkıntıya soktuğunu, yönlendirdiğini görüyoruz” açıklamasında bulunmuştu. 

Türkiye’de çevre ve şehircilik TOKİ PATRONUNA EMANET 
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR: AKP iktidarında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı görevini yürüten ve 12 Haziran seçimlerinde Trabzon’dan milletvekili seçilen Erdoğan Bayraktar, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini üstlendi. 
İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Bayraktar, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde belediyenin konut şirketi olan KİPTAŞ Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. 2002’de TOKİ Genel Müdürlüğü görevine atanan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in atama kararnamesini onaylamaması dolayısıyla bu görevi 2007’ye kadar vekâleten yürüttü. Bayraktar, hükümetin iddiaları projeleri arasında bulunan “500 bin konut” projesini yürüten isim olarak biliniyor. TOKİ’nin inşa ettiği Galatasaray’ın TT Arena Stadı’nın açılışında Bayraktar’ın yaptığı konuşmadan sonra statta protestolar yükselmiş, bunun üzerine Başbakan, bakanlar ve Bayraktar stadı terk etmişti. Stat açılışındaki protesto uzun süre tartışma konusu olmuştu. 

İLK DEMECİ YAŞ KRİZİ ÜZERİNE 
MİLLİ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ: 2 dönemdir Savunma Bakanlığı’nı yürüten Vecdi Gönül’ün ardından koltuğa oturdu. Önündeki ilk sınav, ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı olacak. Çünkü 367 generalinden 42’si Ergenekon ve Balyoz tutuklusu olan TSK’da, ilk kez bir üst rütbeye terfi ettirilecek komutanlar konusunda sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor. Çiçeği burnunda bakan dün ilk demecini de bu konuda verdi. Konuyla ilgili sorular üzerine “Hiçbir sıkıntı olmaz. Türkiye bir hukuk devleti. Dolayısıyla kanun, mevzuat neyi emrediyorsa ona uyulacaktır. Keyfilik yok” dedi. İsmet Yılmaz, ‘Denizcilik ve Hukuk’ konusunda uzman. 2002’de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. 2007 seçim dönemi boyunca Ulaştırma Bakanlığı’nı üstlendi. Aynı yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atandı. AK Parti Sivas Milletvekili. 

FARUK ÇELİK: SÜRPRİZ OLDU 
ÇALIŞMA BAKANI FARUK ÇELİK: Devlet Bakanlığı’ndan yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na dönen Faruk Çelik, kendisi için ‘sürpriz’ olduğunu söyledi. Çelik, “Özellikle sendikal mevzuatla, iş sağlığı ve güvenliği ve genel sağlık sigortası ile ilgili, genel sağlık sigortasına geçilemedi. Bunlarla ilgili sosyal güvenlik alanında atılması gereken adımlar var” dedi.