Hakkı Ülkü, şikeleri; hatır şikesi, teşvik primi verilerek yapılan şikeler, karşı takım oyuncularından bazılarını satın alarak yapılan şikeler, korku ve terör yaratılarak yapılan şikeler, hakem satın alınarak yapılan şikeler, kanaata dayanan şikeler, kökten ve toptancı çözüm olarak kulübü satarak yapılan şikeler olmak üzere 7 çeşit olarak tarif etti. 
 
Ülkü, kamuoyunda tartışılan futbolda şike iddialarını değerlendirerek, şikeleri 7 başlık altında topladı. 
 
Hatır şikelerinin her iki takımın rahat olduğu ortamlarda seyirciye güzel futbol seyrettirerek ya da tam tersi seyirciyi uyutarak yapıldığını ve 90 dakikanın bitişinin sabırsızlıkla beklendiğini söyleyen Ülkü, “Karşı takım oyuncularından bazılarının satın alınmasına en iyi örnek 1993 yılında Fransa’nın Marsilya kulübü ile Valenciennes kulübü arasında olan ve 1-1 biten Marsilya’nın şampiyon olduğu maç sonrasında Marsilya’nın başkanı ve aynı zamanda Belediye Başkanı olan kişinin verdiği paranın Valenciennes futbolcularından birisinin kayın validesinin evinin bahçesine gömülü olarak bulunması ve futbolcunun da bu parayı Marsilya başkanından aldığını itiraf etmesi sonucunda o sezon 3 kupa alan Marsilya’nın kupalarına el konuldu, ayrıca 2. Lige düşürüldü. Başkan tutuklanıp cezaevine gönderildi. Şike yapan futbolculara en ağır cezalar verildi, Valenciennes kulübü 3. lige düşürüldü” dedi. 
 
MAÇA ÇIKMADAN ÖNCE FUTBOL TAKIMININ SOYUNMA ODASINA KİMYASAL MADDE ATILDI 
Korku ve terör yaratılarak yapılan şikelere örneğin çok olduğunu ifade eden Ülkü, “Akılda kalsın diye şöyle bir örnek vereyim: Kocaeli takımlarından Körfez Belediye – Aliağa Belediye arasındaki 3. Lig maçında, maça çıkmadan önce bizim takımın soyunma odasına kimyasal bir madde atılmış ve sporcular sahaya çıkarken her biri bu kimyasaldan etkilenerek sahada ruh gibi dolaşmaya başlamışlar ve ilk 20 dakikada 3-0 mağlup duruma düşmüşlerdir. İkinci yarıda biraz kendine gelen takım koşmaya başlamış ve maçı 3-1 kaybetmiştir. Bu bir terördür” dedi. 
 
Altay-Diyarbakır maçının devre arasında silahlı bir kişinin soyunma odasına girerek futbolcuları tehdit ettiğini belirten Ülkü, bunun da bir terör olduğunu söyledi. 
 
BEŞİKTAŞ-SAMSUN MAÇINDA HAKEM SATIN ALINDI 
Hakem satın alınarak yapılan şikeye en iyi örneğin Beşiktaş – Samsunspor maçı olduğunu sözlerine ekleyen Ülkü, “Ligin ilk yarısını Beşiktaş 8 puanlık farkla lider kapamıştır. 2. Yarı İnönü Stadı’nda Cem Papila isimli bir hakem maçın başında niyetini belli etmiş ve maç boyunca 5 kırmızı kart göstererek Beşiktaş’ın hükmen yenilmesini sağlamıştır. 2004 yılında olan bu hakem satın alınması Beşiktaş’ı çökertmiş ve 8 puanlık fark kapanarak Fenerbahçe şampiyon olmuştur” diye konuştu. 
 
Kanaate dayalı şikeye verilecek örneğin ise 1978-1979 yılları arasında iktidar olan CHP dönemine rastladığını ifade eden Ülkü, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
“Bu dönemde Gençlik ve Spor Bakanı olan Yüksel Çakmur, Gençlik ve spor Genel Müdürü Fikret Ünlü, o zamanın Federasyon Başkanı Sahir Gürkan Altınordu- İskenderun maçında olan bitenleri haber alıp değerlendirirler ve şike olduğuna kanaat getirirler ve her iki takımı da bir alt kümeye göndererek cezalandırırlar. Kökten ve toptancı çözüme ilk ve son örnek ‘Aliağa Belediyespor’dur. Aliağa halkını hiçe sayarak hilenin her türlüsü sergilenerek, alınan paralar cebe indirilerek ve hiç rahatsız olmadan Aliağa sokaklarında gezerek yapılmış olan ‘Kökten satış’ şikesidir. Bu kökten satış şikesi üzerinde bundan böyle sık sık duracağız. Durumu da aydınlatacağız.”(anka)