ABD'de Pennsylvania State Üniversitesi bilim adamları öksürüğün fotoğrafını çekmeyi başardı. Alman fizikçi August Toepler'in geliştirdiği bir fotoğraf tekniğiyle öksürük fotoğrafları çekildi.

Bu teknik sayesinde insanın çıkardığı gazın, terli bir elin fotoğrafları da çekilebiliyor. Bilim adamları öksürük sırasında küçük bir patlamanın meydana geldiğini bu teknik sayesinde kanıtlamış oldu.

DÜNYADAN KISA KISA...

BILL CLINTON: OBAMA ABD'NIN GELECEĞİ
Eski Amerikan başkanlarından Bill Clinton, Barack Obama için, "ABD'nin geleceğini temsil ediyor" dedi. Orlando yakınlarında Obama'yla birlikte seçmenlere hitap eden Clinton, Demokrat aday Obama'yı övdü ve "Ülkeyi düze çıkaracak kişiyi seçeceksiniz. Müstakbel başkanın Obama olacağı aşikar. Sizin desteğinizle başkan olacak" diye konuştu.

SAPIK BABA ANNESİNİ DE HAPSETMİŞ
Kızından 7 çocuk sahibi olan Avusturyalı sapık babanın annesini de hapsettiği ortaya çıktı. Kızını yıllarca kilerde kilitli tutan ve ondan 7 çocuk sahibi olan Avusturyalı Josef Fritzl'in, gördüğü eziyetin intikamını almak için annesini de ölünceye kadar penceresiz bir odaya hapsettiği ortaya çıktı.

AMAZON'DAKİ AĞAÇLARIN YARISI YOK OLABİLİR
Küresel ısınmanın, 2050'ye kadar Brezilya'nın devasa Amazon ormanlarındaki ağaç türlerinin yarısının yok olmasına yol açabileceği bildirildi. BM'nin İklim Değişimi Hükümetler Arası Kurulu'ndan (IPCC) Martin Parry, en kötü ihtimalle 4 derecelik bir ısınmanın bölgedeki ağaç türlerinin yarısını yok edeceğini belirterek, bunun Amozon'un kuraklaşmasına ve ülkenin bu ormanların olmadığı güney bölgesinde de nemin artmasına yol açacağını söyledi. Parry, 2050'ye kadar 2 derecelik bir artışınsa, Amazon'daki ağaç türlerinin dörtte birinin yok olmasına sebep olacağını bildirdi.

TÜRK GENCİN AY ROBOTUNA BÜYÜK ÖDÜL
Merkezi Paris'te bulunan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından düzenlenen uluslararası ESA Ay Robotu yarışmasını kazanan Bremen Üniversitesi öğrencileri arasında Mehmet Yüksel adlı Türk genci de yer aldı. Bremen Üniversitesinde sistem mühendisliği okuyan Yüksel, 7 arkadaşıyla birlikte tasarladığı “Cesar” adlı robotla Almanya'nın yanı sıra İspanya, Finlandiya, İtalya, İngiltere ve İsviçre'nin yer aldığı üniversiteler arası yarışmada birinci oldu.

ATMOSFERDEKİ METAN GAZI ARTIYOR
Güçlü bir sera gazı olarak bilinen metanın atmosferdeki miktarının geçen yıl hızla arttığı belirlendi. Hem güney hem de kuzey yarımkürede ölçüm yapılan bütün noktalarda, karbondioksitten 25 kat daha etkili bir sera gazı olan metanın arttığı tespit edildi. Geophysical Research Letters'da yayımlanan makalede, bilim adamları, küresel ısınmaya yol açan bu gazdaki çarpıcı artışın nedeninin henüz belirlenemediğini belirtti. Massachusetts Institute of Technology'den Matthew Rigby, elde edilen sonuçların büyük bir sürpriz olduğunu bildirdi.
HÜRRİYET