Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, 9 Kasım"da başlayacak olan numara taşınabilirliği ücretinin 10 YTL"yi aşmayacağını bildirerek, üç GSM operatörü arasında ciddi rekabet başladığını, tarifelerin yenilendiğine işaret etti.

TK Başkanı Tayfun Acarer, küresel krizin telekomünikasyon sektörünü etkilemeyeceğini ifade ederek, yaşanan bu büyük krizde bir daralma olabileceğini ancak bunu da beklemediklerini kaydetti. Telekomünikasyon sektörünün son 10-15 yıldır ekonominin lokomotifi olduğunun altını çizen Acarer, bunun iyi değerlendirilmesi halinde diğer sektörleri tetikleyeceğini dile getirdi.

Üçüncü Nesil (3N) ihalesi hakkında da bilgi veren Acarer, ihale şartnamesinde operatörlere istihdam ve beşinci sene sonunda Ar-Ge elemanı çalıştırma zorunluluğu getirildiğini söyledi. Aynısını Wimax"te de istediklerini kaydeden Acarer, 3N"de yazılım ve donanınım alt yapısının da yüzde 50"sinin Türkiye"den sağlanacağını belirtti.

“3N İHALESİNE DÖRDÜNCÜ OPERATÖRÜN GELMESİNİ KOLAYLAŞTIRDIK

İhaleye dördüncü operatörün gelmesini kolaylaştırdıklarını dile getiren Acarer, ihale sürecini ise şöyle anlattı:

“İhaleden sonra kurum Aralık ayına kadar karar verecek. Şubat"ta kadar Danıştay kararı açıklanacak. Mart"ta kurum içerisinde ihale imzalanır. En kötü ihtimalle Haziran tüketiciler 3N kullanabilecek. 3 yılsonunda da tüm il merkezleri 3N kapsamış olacak. Hazır olan ikinci Nesil (2N) antenlerinin yanına 3N için pigonlara yeni antenler kurulacak. Yeniden bir efor sarf edilmesine gerek kalmayacak.

4. Lisans konusunda yedi dilde duyurular hazırladıklarını ve uluslararası kamuoyuna duyurduklarını vurgulayan Acarer, şu anda gelen bir talep olmadığını söyledi.

“NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİNİN ALTYAPISI HAZIR

Numara taşınabilirliğinde üç GSM operatörü arasında ciddi rekabet başladığını, tarifelerin yenilendiğine işaret eden Acarer, üç GM operatörünün de alt yapısının hazır olduğunu dile getirdi. Ortak yerleşim, ara bağlantı ve dolaşım konularının iyileştirildiğini vurgulayan Acarer, numara taşınabilirliğinde alınacak ücretin 10 YTL"nin altında olacağını açıkladı. Acarer, “Numara taşıma oranı Avrupa"da yüzde 8. Türkiye"de de bu oranının yüzde 5 baz alarak çalışmalarımızı ona göre yönlendirdik. Ayrıca, üç GSM operatörü ortak bir sistem kurarak borçlu aboneler konusunda kendi içlerinde bilgi alış verişinde bulunabilirö diye konuştu.

Değişikliğin ton sesinden anlaşılacağını dile getiren Acarer, bunun dünya genelinde uygulandığını, tonlama konusunda üç operatörün kararı alındığını söyledi.

"TÜRKÇE KARAKTERLER MART"TA KULLANILMAYA BAŞLANACAK"

Acarer, Türkçe karakterlerin Mart 2009"da faaliyete geçeceğini vurgulayarak, ithal edilen markalar nedeniyle

Türkçe karakter kullanımının ertelendiğini söyledi. Acarer, “Gümrük Birliği içerisinde olmamız dolayısıyla, AB"ye yazılı bildiri yaptık ve oradaki doğrulama neticesinde faaliyete geçiyoruz. Şu anda Türkçe karakter konusunda GSM şebekeleri üzerinde düzenlemeler yapıldı. Ücretlendirme Türkçe uyumluluğa göre yapılıyorö diye konuştu.

“TELEFONLARDA VERGİ İNDİRİMİ BEKLEMİYORUZ

Telekomünikasyon Kurumu II. Başkanı Galip Zerey, vergiler konusunda Ulaştırma Bakanlığı"nın vergiler konusunda Maliye Bakanlığı ile görüşmeleri devam ettiğine dikkat çekerek, “Cep telefonlarında Özel İletişim Vergisi"nin düşürülmesini beklemiyorum. Maliye Bakanlığı en fazla geliri buradan elde ediyor. İnternet özellikle mobilde çok yaygın olmadığından dolayı Maliye Bakanlığı burada indirime gidiyor. Buradan çok fazla bir geliri söz konusu değil. Maliye Bakanlığı vergi gelirini başka bir yöntemle alabilir ve internetin yaygınlaşmasını sağlayabilirö dedi. Zerey, internetten gerçekleştirilen satışları arttırarak, ekonominin kayıt altına alınabileceğinin altını çizdi.