Dünyanın en önemli meme kanseri uzmanlarından olan Amerikalı Doktor Alexander J. Swistel, Türkiye'ye geldi. Göğüs kanseri hakkındaki yeni bilgileri anlatan Dr. Swistel şunları söyledi: 
 
Tümörü yok etmek ancak ilk evrelerinde mümkün
 
“Son yıllarda tümörün kişide ne kadar geliştiğine, büyümeye ne kadar eğilimli olduğuna ve kişinin fiziksel yapısı itibariyle kanserli hücreye ne kadar mukavemet ettiğine bakıyor ve her hasta için özel tedavi yöntemleri geliştiriyoruz. Hastanemizde dünyada bir ilki gerçekleştirerek yeni bir tedavi yöntemi de uygulamaya başlayacağız. Henüz klinik deneme aşamasında olan ve çok yakında doğrudan tedavide kullanılacak olan bu yönteme göre birer protein hücreleri olan tümörler eğer büyümemişse ve yayılmamışsa, kanserin ilk evreleri yaşanıyorsa ‘dondurularak’ öldürülebiliyor. Küçük bir skop kullanarak endoskopi yöntemiyle henüz küçük olan tümörün etrafını buzla donduruyoruz. Mikro ölçekte yapılan bu önlem sonrasında tümör buz topunun içine hapsolup sonunda donarak ölüyor. Böylece ameliyata bile gerek kalmayabiliyor.”
 
“Su, hava kirliliği ve fastfood etkiliyor”
 
“Meme kanseri kadınlarda daha çok 30’ların sonlarında ya da 40-45 yaş aralığında ortaya çıkıyor. Bizler göğüs kanserine neden olan iki gen keşfettik. Ancak bu genlere müdahale etmek henüz söz konusu değil. Genetik faktörler göğüs kanserinin en büyük sebebi. Göğüs kanseri olan kadınların yüzde 7 ila 10’u arasında bir kesim kalıtımsal, genetik sebeplerle bu hastalığa yakalanıyor. Bunun yanısıra kirli su, hava kirliliği ve fastfood türü yağlı yiyecekler göğüs kanserini ciddi manada tetikliyor.”
 
İŞTE MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ
 
Dr. Alexander J. Swistel kadınların göğüs kanserinin ilk belirtilerini kendi kendilerine de anlayabileceklerini söylüyor. Dr. Swistel’e göre şu belirtiler görüldüğünde vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi gerekiyor: “Göğsünüzde bir acı, göğüs cildinde renk değişikliği, göğüsler arasında fiziksel farklılık, bir göğüsün içindeki sert kist ya da ileri safhalarda göğüs ucundan gelen akıntı ya da kan gibi etmenler varsa zaman kaybetmeden doktora gidin. Benim deneyimlerim kadınların bu hastalığa ilişkin ilk belirtilerini ‘göğsümde bir şeyleri farklı hissediyorum’ diyerek aslında anladıklarını gösteriyor.” (Vatan)