Kadın giyimciler bir hareket hissetmezken erkek markalarında satış yüzde 30 artacak.
 
12 Haziran seçimleri sadece liderlerin değil, onları kampanyaya hazırlayan reklam şirketlerinin de yarışına sahne olacak. Liderlerin arkasında yüzlerce kişiden oluşan ve seçim stratejisini belirleyen ordusu yer alıyor.
 
AK Parti EN FAZLA BÜTÇE AYIRAN PARTİ
 
AK Parti seçimde tanıtım için harcayacağı 60 milyon TL’lik tanıtım bütçesiyle kesenin ağzını en fazla açan parti olarak öne çıkarken, onu 50 milyon TL ise CHP, 38 milyon TL’yle de MHP izliyor. Hazine’den yardım alamayan BDP, bağımsız adayların seçim kampanyasını ise üye aidatları, yardım kampanyaları ve bağışlarla yürütmeyi planlıyor. AK Parti, CHP ve MHP’nin seçim tanıtımı ve propaganda amaçlı yapacakları harcamaların toplamı ise 150 milyon TL tutacak gibi görünüyor.
 
AK Parti İÇİN RAKİP LİDERLERE CEVAP TONU AYARLIYOR
 
1994’te Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu seçimin  kampanyasını da yürüten Arter Ajans, AK Parti’yle 5’inci seçimine giriyor. Seçim  şarkıları, sloganları ve kampanya konseptini belirleyen Erol Olçok, şimdi de “İstikrar Sürsün Türkiye Büyüsün” sloganıyla perde gerisinden meydanlara iniyor. Olçok, “Kitleler kadın gibidir; yoktan anlamaz” ilkesine önem veriyor. Rakip partileri ve  onların kampanya konseptlerini analiz ederek, seçimlere hazırlanan ajans, hangi  lidere hangi tonda yanıt verilmesi gerektiği gibi pek çok ayrıntı üzerinde de çalışıyor. Seçim bürolarındaki görevlilerin kıyafeti gibi tüm ayrıntılar önceden planlanıp,  genelgelerle teşkilatlara iletiliyor. AK Parti genel merkezi seçim harcamalarının tutarını 30 milyon TL olarak belirledi. Teşkilatın da 30 milyon TL harcaması öngörülüyor. Genel merkez ve teşkilatların seçimde yapacağı harcama toplamı ise 60 milyon TL’ye ulaşmış olacak.
 
KILIÇDAROĞLU REKLAMLARI SİNEMALARDA
 
“Yeni CHP” parolasıyla seçim startı veren CHP, ses getiren reklam ve seçim kampanyasını yüzlerce kişiden oluşan bir ekiple hazırlıyor. Propaganda için Grey  İstanbul Reklam Ajansı ile anlaşan CHP, Genel Merkezi’nin 13’üncü katını tahsis etti. Kılıçdaroğlu’nun bizzat seslendirdiği “Aile Sigortası” ve “Manifesto” reklam filmleri büyük ilgi görünce reklam sayısının artırılmasına karar verildi.
 
Kılıçdaroğlu kampanya süresince çocuklar, emekliler, taşeron işçiler, çiftçiler, KOBİ’ler konusunda hazırlanan reklamlarda vatandaşları ikna etmeye çalışacak. Reklam filmleri sadece televizyon ve radyodan değil sinema salonlarında da gösterilecek. CHP, sadece televizyon ve gazete reklamları için 20 milyon lira ayırdı. Miting  organizasyonu, ulaşım, seçim broşürü ve diğer giderler için yine 20 milyon harcamayı öngören CHP, teşkilatlara yapılacak yardımlarla birlikte toplam 50 milyonu gözden çıkardı.
 
SEÇİM SÜRECİNDE ZAYIFLAYIP PANTOLON BELİNİ DARALTIYORLAR
 
8 bin 250 adayın seçim yarışına girdiği Türkiye’de, adaylar ve onları destekleyen parti teşkilat temsilcileri hazırlık sürecinde seçmene iyi görünmek için giyime 30 milyon lira harcıyor. Adaylar ortalama 3 takım elbise 2 de spor takım alırken, kurmayları süreci iki yeni takımla geçirmeye çalışıyor. Seçimin adayların çevresiyle birlikte 50 bin kişilik canlanma yaşattığını dile getiren Orka Grup’un Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Adaylara stil danışmanlığı da yapıyoruz. Bu seçim sürecinde 10 adayın gardrobunu elden geçirdik. Görünen o ki adaylar seçim sürecinde zayıflıyor. En çok pantolon daraltma talebi geliyor” dedi. Mitingler yaz sıcağına denk geldiği için özellikle klima özellikli ceketlere yoğun talep aldıklarını söyleyen Orakçıoğlu şöyle devam etti: “Renk uzmanları ve stil danışmanlarıyla çalışıyoruz. Buna göre mavi iletişim rengi, kırmızı otoriter bir renk, koyu renk takım içine beyaz gömlek gücü temsil ediyor. Adaylar takım elbisede koyu rengi tercih ediyor. Herkes siyah seviyor.”
 
ALIŞVERİŞE EŞLE DEĞİL TEŞKİLATLA ÇIKIYORLAR
 
Orakçıoğlu, “Doğu ve Güneydoğu’da ilgi kilo saklayan modellerde yoğunlaşırken batıdaki adaylar daha fit kesim seviyor.
 
Adayların kullandığı beden ortalaması ise 48 ile 52 beden arasında değişiyor. Adaylar alışverişe eşleriyle değil partililerle, teşkilatla geliyor” dedi.
 
‘Keşke her yıl seçim olsa’
Aday alımlarında Doğu ve Güneydoğu’dan gelen talebin batıdan fazla olduğunu ifade eden Kiğılı’nın kurucusu Abdullah Kiğılı, “Doğu erkeği giyinmeyi daha çok seviyor. Partilerin il, ilçe meclisi devreye girince satışlar adaylarla sınırlı kalmıyor. Keşke her yıl seçim olsa” diyor.
 
‘Adaylar satışları yüzde 40 artırdı’
 
Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte mağazalarındaki satış hacminde yüzde 30-40 artış yaşadıklarını dile getiren Sarar’ın patronu Cemalettin Sarar, “Adaylar en fazla alışverişi Ankara’da yapıyorlar. Ankara’dan sonra ilginin en yoğun olduğu şehir İstanbul oluyor” dedi.
 
BAHÇELİ DE REKLAMDA OYNAYACAK
 
MHP, kampanyasını bir firmaya teslim etmek yerine, alanlarındaki profesyonel gönüllü ‘bozkurtlara’ emanet etti. Ekip afişlerden, billboard’lara otobüs duraklarındaki reklamlardan televizyon ve radyo reklamlarına kadar bütün kampanyayı gönüllü  olarak hazırlıyor. Bu arada her gün binlerce vatandaşın aradığı özel bir çağrı merkezi açık tutuluyor. Kampanya için 38 milyon lira ayrılan MHP’de Bahçeli de ilk kez kamera karşısına geçip ‘rol’ yapacak. Reklamlarının senaryoları hazırlandı.
 
Bahçeli’ye sunuldu. Bahçeli’nin onayının alınmasının ardından iki temel konu üzerine kurulu televizyon reklamları çekilecek.
 
Bahçeli geçim sıkıntısı çektiğini söyleyen ev kadınlarına ‘hilalkart’ verip, “Alın bu sizin hakkınız, helaliniz” diyecek. Ayrıca bir grup gençle birlikte bir reklam filminde oynayacak. Burada Bahçeli, YGS sınavındaki şifreden yakınan gençlere, “İlk oyunuzu MHP’ye verin” diyecek.
 
habertürk