Norveç katliamın şokunu atlatmaya çalışıyor. Kurbanlar için yapılan anma gecesinde 150 binden fazla Norveçli başkent Oslo sokaklarında toplandı.
 
Norveç polisi ise yaptığı açıklamayla saldırının faili Anders Breivik'in "insanlık suçu" kapsamında yargılanabileceği ve bu durumda cezasının 30 yıl olacağı ifade edildi.
 
Emekli bir diplomat olan Breivik'in babası ise oğlunun yaptığı saldırıları internetten öğrendi. Fransa'da yaşayan ve oğluyla 15 yıldır görüşmeyen baba saldırılarla ilgili olarak "Keşke o kadar kişiyi öldüreceğine kendini öldürseydi" yorumunu yaptı.
 
Kanlı saldırıların ardından Avrupa'daysa gözler Tapınak Şövalyeleri ve benzer aşırı sağcı, silahlı örgütlere çevrildi. İngiltere başta olmak üzere Almanya ve Yunanistan gibi pek çok Avrupa ülkesi Breivik'in notlarında bahsettiği bağlantıları ortaya çıkarmak üzere araştırma başlattı.
 
Breivik'in ayrıca geçtiğimiz yıl, Hollandalı ırkçı ve İslam karşıtı politikacı Gert Wilders'i dinlemek için İngiltere'ye gittiği belirlendi. Norveçli katil İngiltere'deyken bir başka göçmen ve müslüman karşıtı ırkçı grup olan İngiliz Savunma Ligi'nin liderleriyle biraraya gelmiş.
 
Avrupa'da yaşayan Müslümanlar gelişmelerin ardından kendilerine yönelik herhangi bir saldırı ihtimali sebebiyle tedirginlik yaşıyor. Sağcı örgütler ve partiler ise ardı ardına Norveç'teki saldırıyı kınayan açıklamalar yaparak saldırganın yöntemlerinin kendi politikalarıyla herhangi bir ortak yan bulunmadığını vurgulamaya çalışıyor.
 
samanyoluhaber