Kızamık, AB"deki aşı karşıtı lobilerin Türkiye"ye faturası: Hastalık Türkiye'ye de sıçradı. Anneler, işte bebekleriniz için aşı takvimi. Bu aylara dikkat!

Ulusal Pandemi İzleme Kurulu Üyesi Prof. Mustafa Bakır, aşı karşıtı lobi yüzünden sadece Bulgaristan"da 22 bin kızamık vakası görüldüğünü belirterek, hastalığın Türkiye"ye de sıçradığını kaydetti.

Yıllar sonra ülkemizde tekrar görülen kızamıkla ilgili Vatan gazeetsine konuşan Sağlık Bakanlığı Ulusal Pandemi İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, 1990 yılına kadar kızamık aşısı yapılmadığına dikkat çekerek bu tarihten önce doğan yetişkinlerin aşı yaptırabileceğini belirtti. Bakır konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kızamık en fazla bir yaş altındaki çocukları vuruyor. Bir de bağışıklık sisteminde ciddi problemleri olanları vuruyor. Hastalık bize yurtdışından geldi. Geçtiğimiz 4 senede 18 milyon aşılama yapıldı. Sadece aşı yapılanlara değil, bulaşmayı önlediği için, aşılanmayan kişileri ve bağışıklığı az olanları da koruyor. Yıllardır bu nedenle vakalar görmüyoruz. Ancak Avrupa ülkelerinde aşılama oranları son derece düşük. Aşı karşıtı lobiler etkili oluyor. Kızamık aşısı oranları yüzde 65"e düşen ülkeler var. Bizde şu anda yüzde 96 oranında. Ancak mesela Bulgaristan"da 2009 yılında 22 bin kızamık vakası görüldü. Fransa"da son yıllarda her yıl bin vaka görülüyor. İsviçre"de de bir o kadar görülüyor. Bizim de Avrupa ülkeleri ile ilişkimiz çok fazla. Bu yüzden bağışıklık sistemi kızamığı biraz unutmuş olan yetişkinler bu hastalığı kapabiliyor. 1990 öncesinde aşılanmayan bir grup insan var. 20"li, 30"lu yaşlarda bunlar. Bunun yanında ülkemizde 8 yıl önce aşılama oranının yüzde 60"a düştüğü Güneydoğu Bölgesi var. O zaman aşıya ayrılan bütçe 15 milyon dolardı. Şimdi ise 300 milyon dolar oldu. Kızamığa temas etmiş kanser hastaları ve bağışıklık sistemi sorunlu olanlara kızamık aşısı da yapılmaz. Çünkü kızamık aşısı canlıdır ve beyin iltihabına neden olabilir. Genelde serum halinde antikor verilir. Erişkinler, özellikle 1990 öncesinde kızamık aşısı yaptırmayanlar kızamık hastalarıyla temas kurmuşlarsa kızamık aşısı yapabilirler. Erişkinler çocuklara göre kızamığı daha şiddetli geçirir. 10 gun süren ateş olabilir. Hastalığın seyri daha ağır olur.”

2 BİN KİŞİ TARANDI

Öte yandan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serap Gençer, kızamık hastalarının hastanelere başvurdukları günlerde aynı sıralarda hastanede olan 2 bin kişiye ve ailelerine ulaştıklarını ve kontrol ettiklerini söyledi.

İŞTE BEBEKLERİN AŞI TAKVİMİ

-Doğumda : Hepatit B,

- 1. ay aşısı : Hepatit B

- 2. ay aşısı : Karma(DBT-Çocuk felci) + Verem,Rotavirüs (1.) ve Pnömokok-1,

- 3. ay aşısı : Karma (DBT-Çocuk felci), Rotavirüs(2.) ve Pnömokok (2.)

- 4. ay aşısı : Karma (DBT-Çocuk felci), Pnömokok(3.),

- 6. ay aşısı : Hepatit B,

- 12. ay aşısı : Kızamık, kızamıkçık, kabakulak,

- 12 14 ay aşısı : Suçiçeği,

- 12-15 ay aşısı : Pnömokok (4),

- 18. ay aşısı : Karma (DBT-Çocuk felci),

- 24. ay aşısı : Hepatit A, l 30. ay aşısı : Hepatit A,

- 4-6 yaş arası aşısı : Kızamık, kızamıkçık, kabakulak,

- 4-6 yaş arası aşısı : DBT-çocuk felci,

- 4-6 yaş arası aşısı : Suçiçeği