Seçimlerden büyük zaferle çıkan AKP'de gözler Meclis Başkanlığı ve bakanlıklara kimlerin geleceğine çevrildi. Devletin 2 numaralı koltuğu olan TBMM Başkanlığı için şimdiden 4 adayın ismi ön plana çıkmaya başladı.
 
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yeni dönemde devam etmesi beklenmiyor. Meclis Başkanlığı’na en güçlü aday olarak ‘uzlaşmacı’ kimliği ile öne çıkan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek gösteriliyor. Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun isimleri de kulislerde potansiyel aday olarak geçiyor.
 
Kabineye yeni isimler
Başbakan Erdoğan’ın ‘ustalık’ döneminde nasıl bir kabine oluşturacağı da merak konusu. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne kesintisiz bakanlık yapan isimlerden Ali Babacan ve Binali Yıldırım’ın yeni hükümette de yer almaları bekleniyor. Çiçek, Atalay ve Gönül’ün isimleri Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor. Dışişleri Bakanı Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu’nun görevini sürdürmesine kesin gözüyle bakılıyor. İçişleri Bakanlığı için Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün adı öne çıkıyor.
 
AKP’de yeni dönemde Ömer Çelik - Necdet Ünüvar (Adana), Reha Denemeç - Bülent Gedikli - Yalçın Akdoğan - Salih Kapusuz - Cevdet Erdöl (Ankara), Menderes Türel (Antalya), A.Edip Uğur (Balıkesir), Nihat Zeybekçi(Denizli), Salim Uslu (Çorum), Mehmet Müezzinoğlu (Edirne), Ziyaettin Akbulut (Tekirdağ), Nabi Avcı (Eskişehir), Lütfü Elvan (Karaman), Erdoğan Bayraktar (Trabzon), Volkan Bozkır (İstanbul), İsmet Yılmaz (Sivas), Nurettin Canikli (Giresun), Muammer Güler’in (Mardin) isimleri yeni bakan adayları olarak geçiyor. Hüseyin Çelik ve Sadullah Ergin’in de yeni kabinede yer bulmaları bekleniyor.
 
AKP’nin kadın milletvekillerinden kırmızı koltuğa en yakın görünen isimler Nimet Çubukçu, Fatma Şahin, Halide İncekara, Alev Dedegil ve Ülker Güzel.
Seçim sonrası ilk yarış TBMM Başkanlığı için olacak. Muhalefet partileri CHP ve MHP ile BDP’li bağımsızların yarışta şansı bulunmuyor. Meclis’te çoğunluğu elde eden AKP’nin en büyük projesinin Anayasa değişikliği olduğu biliniyor. Referandum oranı olan 330’a ulaşamayan iktidar partisinin Anayasa’yı en azından halka oylatabilmek için muhalefetin desteğine ihtiyacı bulunuyor. Başbakan Erdoğan’ın bu yüzden Meclis Başkanlığı’na partili değil ılımlı kişiliği öne çıkan ismi aday göstereceği belirtiliyor. Bu profile en yakın isim olarak da Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek gösteriliyor.
 
Radikal