Dünyanın en karanlık terör örgütlerinden biri olarak gösteriliyordu. 1973 ve 1995 yılları arasında, Türkiye dahil 16 farklı ülkede onlarca kanlı saldırıya imza atmışlardı. O terör örgütü, Ermeni Gizli Kurtuluş Ordusu olarak da bilinen ASALA'ydı. ASALA, ilk kanlı eylemini ise 1975 yılında Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapmıştı. Silahlı 3 kişi, Büyükelçi Daniş Tunalıgil'i öldürmüştü. Sonraki yıllarda ise 41 diplomat, ASALA'nın saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Ancak Ergenekon'un karakutusu olarak bilinen Tuncay Güney'in yaptığı açıklamalar, ASALA'nın gerçek yüzüyle ilgili ilginç bir adresi işaret etti. Zira Güney, "Suikastleri düzenleyenler, Susurluk'ta ortaya çıkan derin devlet çetesiydi" diyordu. İşte Güney'den ASALA'yla ilgili şimdiye kadar hiç duyulmamış bilgiler...

ASALA gerçeğini anlatırken 13 Ekim 1980'deki uçak kaçırma olayına vurgu yapıyorsunuz. Biraz açar mısınız? 13 Ekim 1980'de Münih-İstanbul seferini yapan THY uçağı yolcularıyla birlikte kaçırılmıştı. Uçak, Diyarbakır'a indirildi. Uçağı kaçıran korsanlar Hasan Güneser, Yılmaz Yalçiner, Ömer Yorulmaz ve Mekki Yassikaya'ydı. Korsanların, 12 Eylül darbesine karşı böyle bir eylem yaptığı ileri sürüldü. O gün Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyeleri de askeri tatbikat için Diyarbakır'daydı. Uçakta iki gazeteci de vardı. Ama en ilginç yolcusu Selim Edes'di. n Olayın aslı neydi peki? Uçak kaçırma olayı için bir evde toplantı yapıldı. Fikir uzun yıllar iki önemli gazetenin yazı işlerinde bulunan C.A. ve O. A.'dan çıkmıştı. Bu olayın perde arkasını bilmeden 28 Şubat'ı bilemeyiz.

ASALA'nın perde arkası uçak kaçırma operasyonuyla mı aydınlanıyor?
1980'deki uçak kaçırma olayını neden anlattım. Bu yazılı senaryoyu uygulayan statüko, yıllarca süren ve Sözde Ermeni terörü olarak tanıtılan ASALA'nın da perde arkasında bulunuyor. 12 Eylül sonrası ve PKK süreci karanlık tarihimizdir. "Ne yapıldı ise vatan ve ülkenin bekası için yapıldı" masalını dinledik. ASALA, PKK'nın doğum sancıları idi.

Derin Türkiye ve ABD Savunma Bakanı'nın yolları nasıl kesişiyor?
Oral Çelik, Abdullah Çatlı ve Mehmet Ali Ağca isimleri, Papa suikastiyle bir kez daha gündeme geldi. 'Bu ekibi Sovyet Gizli Servisi KGB kullandı' iddiaları tartışıldı. O raporları yazan ise yıllar sonra ABD'nin Savunma Bakanlığı koltuğuna oturan Robert Gates idi. Baba Bush CIA'ye başkan olmaya az kalmıştı ki bu raporların yalan olduğu açıklandı. Ve başkan seçilemedi.

Çatlı ve ekibini kim ikna etti?
Bulgar istihbaratı, küresel bir istihbarat tarafından aracı kurum olarak kullanılıyordu. İddialara göre Vatikan Kurtuluş Ordusu da Çatlı ve ekibine yardım etmişti. Küresel sermayeyi de kontrol eden bir grup, Papa ile işbirliğine yanaşmıyordu. Papa; bu siyasi ve ekonomik hegomanya ile Vatikan evliliğine karşı çıkmıştı. Çatlı ve ekibi ikna edildi. İknacı Türk "Prens" kod adı ile tanımlanan bir politikacıydı. Ve 22 yaşından itibaren parlamaya başlamıştı.

Mafya ve ASALA arasındaki bağlantı nedir?
ASALA, Türk ve Kürt mafyasını Avrupa ve ABD'ye taşıdı. ASALA, Çatlı ve grubunu İtalyan-Kolombiya-Meksika-Costarika - Arnavut mafyası ile buluşturdu.

ASALA'nın para işlerini kimler yönetiyordu?
Havik Simonyan adlı Lübnan doğumlu Ermeni, ASALA'nın finans işlerini yürütüyordu. Bütün işlemleri kendisine ait İsveç'teki ABIANA şirketinin üzerinden yapıyordu. Çatlı ve grubunun Avrupa'daki uyuşturucu paralarını da bu şirketin hesabına yatırıyordu. Yıllar sonra Behçet Cantürk'ü PKK sponsorluğuna zorlayan Ankara'daki güç, Simonyan'ı da Çatlı'yla buluşturdu. Böylece ASALA derin Türkiye'nin paralı askeri oldu. Çatlı ve ASALA kendilerine karşı çıkan Ermeniler'in bir kısmını öldürdü, bir kısmını da sindirdi.

ASALA'nın merkezi neredeydi?
ASALA'nın ilk merkezi Chicago, ikinci ofisleri Boston'du. Lübnan hiçbir zaman yönetim merkezi olmadı. ASALA militanları, kirası ve giderleri Ankara tarafından karşılanan Akur Kampı'nda eğitiliyordu. Burada Ermeni ve ülkücü gençlere eğitim verenler, Türkiye'nin sol örgütlerini de eğitiyordu.

Saldırılar nasıl gerçekleşti?
Türk devleti, Havik Simonyan, Varujan Kumdagezer, Barkev Magaryan, Dikran altun, Vahe Ohannes Musa Kovluyan gibi önemli Ermeni isimlere özel pasaport vermişti. Bunlar 41 Türk diplomatın öldürülmesi için sahneye konan kara oyunda rol aldı.

İŞTE ASALA'NIN PARA KAYNAKLARI

Varujan Kumdagezer

Bir dönem Türk mafyasının önemli isimlerindendi. 13 ülke tarafından aranan karapara aklayıcısı, eroin ve altın kaçakcısıydı. ASALA'nın dostu olarak biliniyordu. Birçok ASALA teröristini evinde sakladı. Onlara her türlü yardımı yaptı. 29 Ocak 1999'da Bakırköy'de öldürüldü.

Barkev Magaryan

Döviz, altın ve uyuşturucu kaçakçısı. Bir dönem 500 milyon dolar parayı yönetti. ASALA'nın kullandığı isimlerden biriydi. Terör örgütü ASALA tarafından 'özel birim' olarak adlandırılan bir bölümle ilişkisi olduğu iddia edildi.

Dikran Altun

1984 ve daha sorası için birçok açıklamalarda bulundu... Türk Dışişleri ve Ermeni dünyasına yakınlığıyla bilinen Altun, özellikle Türkiye'nin uçuşları hakkında birçok açıklama yapmıştı. Türkiye'nin Ermenistan'a seferler düzenlemesi için yoğun çaba harcadı. Bir dönem ASALA'nın bir birim şefi ile Belçika'da buluşmuştu.

Vahe Ohannes Musa Kovluyan

Merkezi Hollanda'da bulunan Overco Holland firmasının sahibi... ASALA'ya en büyük desteği veren isimlerden biri. 1980'li yıllarda Türkiye'ye sürekli gidip gelen bir isim. ASALA'dan sonra PKK'ya silah gönderdi. Kovluyan, gelişmiş ordularda bulunan gece görüş dürbünlerini ve roketatarları PKK'ya gönderdi.

DIŞİŞLERİNİN YÜREK ACILARI

Terör örgütü ASALA ilk kanlı eylemini 22 Ekim 1975'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenledi. Büyükelçilik binasını basan ASALA militanları, Büyükelçi Daniş Tunalıgil'i öldürdü. Bu saldırı, 35 yıllık acının da başlangıcı oldu. 41 diplomat hunharca katledildi. Son saldırı ise 1994 yılında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi. Müsteşar Haluk Sipahioğlu saldırı sonucu hayatını kaybetti.

takvim